Cartofii prăjiți, cunoscuți pentru vehemența cu care sunt eliminați de nutriționiști din orice dietă, s-ar putea să nu merite, de fapt, reputația de unul dintre cele mai nocive feluri de mâncare.
În timp ce unele cercetări leagă mâncărurile prăjite de obezitate, atacuri de cord și diabet, un studiu recent efectuat pe mai mult de 40.000 de adulți din Spania a descoperit că persoanele care au consumat cele mai multe mâncăruri prăjite nu au prezentat un risc mai mare de afecțiuni cardiace sau moarte prematură, potrivit healthland.time.com.
În alt studiu, de data aceasta realizat în rândul femeilor obeze, a descoperit chiar un efect benefic al mâncărurilor prăjite asupra nivelurilor de insulină.
O explicație posibilă a acestei inconsistențe a rezultatelor este că studiile au variat în ceea ce privește tipurile de ulei și grăsimi folosite la prăjit. Participanții la studiul spaniol au utilizat, în principiu, uleiuri de măsline și de floarea soarelui, iar cei care au demonstrat apariția unui beneficiu au consumat mâncare bogată în ulei de măsline extra-virgin. Pe de altă parte, cei care au participat la alte cercetări se poate să fi folosit substanțe de prăjit cu o mai mare probabilitate de a se rupe în grăsimi dăunătoare.
Tipul de ulei sau grăsime este doar unul dintre factorii care afectează caracterul sănătos al unui fel de mâncare prăjit. Alte posibilități includ modalitatea de prăjire, refolosirea sau nu a uleiului și nivelul sării adăugate.
Un aspect important care trebuie luat în calcul este că tiparul de ansamblu al dietei contează cel mai mult. Oricât de sănătoasă ar fi modalitatea de gătire, cartofii prăjiți nu vor face niciun bine atunci când sunt consumați ca parte dintr-un regim dominat de mâncăruri procesate sau produse fast-food.
Mediafax