„Cât cântărește un kilogram?“ – deși întrebarea pare stupidă, oamenii de știință caută încă un răspuns și vor dezbate această temă luni, la sediul prestigioasei Royal Society din Londra, în speranța că vor găsi o valoare constantă pentru kilogram, independentă de orice obiect fizic, informează AFP.
Din 1889, greutatea kilogramului se stabilește cu ajutorul unui cilindru compus din 90% platină și 10% iridiu, fabricat la Londra în 1879 și păstrat sub un clopot de sticlă la Bureau International des Poids et Mesures (Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți) din apropiere de Paris. Însă, potrivit măsurătorilor efectuate în ultimii 100 de ani, kilogramul a „slăbit“. Masa lui s-a schimbat cu echivalentul unui fir de nisip cu diametrul de 0,4 milimetri.
Suficient pentru ca oamenii de știință din lumea întreagă să caute o nouă definiție a kilogramului, care să elimine orice legătură a acestuia cu obiectele fizice, așa cum au făcut cu metrul, definit de acum înainte cu ajutorul vitezei luminii. Obiectivul principal al savanților este de a defini toate unitățile de bază – masă, distanță, timp etc. – cu ajutorul unor valori stabile și universale. Pentru kilogram, ei sugerează să se utilizeze constanta lui Plank, o valoare care și-a primit numele de la Max Planck, considerat părintele fizicii cuantice. Complexă pentru neofiți, constanta lui Plank este notată cu „h“ și este definită cu ajutorul unei formule fixe.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane