Home Life Cât de ecologice sunt automobilele electrice?

Cât de ecologice sunt automobilele electrice?

DISTRIBUIŢI

Statul California a adoptat, pe 27 ianuarie, decizia ca, până în 2015, 15% dintre autotu­rismele noi vândute să îndeplinească norma de emisii zero. Multe grupuri de mediu au lăudat decizia, care va obliga californienii să cumpere mai multe vehicule electrice, hibride și pe bază de hidrogen.
Nu este așa ușor să calculezi în ce măsură un vehicul electric reprezintă o alterantivă viabilă. Poate fi un astfel de vehicul o adevărată alternativă în cazul în care este, în cele din urmă, alimentat cu energie produsă pe baza cărbunelui, a energiei nucleare sau baterii de litiu, mai degrabă decât din petrol? Atunci când Societatea Regală de Chimie a apelat la cifre, a constatat că adoptarea pe deplin automobilelor electrice în Marea Britanie ar reduce emisiile de CO2 ale țării cu numai 2 la sută.
Folosirea energiei electrice nu elimină efectele secundare negative ale autovehiculelor. Problemele sunt pur și simplu mutate în altă parte – de multe ori în contexte în care ele devin mult mai opace și dificil de abordat. Când începem să schimbăm o serie de efecte adverse pentru altele, totul devine confuz. De exemplu, producătorii de vehicule electrice susțin că clienții pot umple bateria la prețul de zece cenți pe kilowatt-oră, ceea ce face infim costul unui kilometru. Dar, în cazul în care cumpărătorii intenționează să-și conducă mașina dincolo de lungimea cablului din garajul lor, ei nu vor putea să profite de faptul că energia electrică este ieftină. Ei vor trebui să se bazeze pe o baterie – o baterie care se poate reîncărca de un număr finit de ori înainte ca aceasta să trebuiască a fi înlocuită, cu cheltuieli consi­derabile. Bateriile avansate costă atât de mult încât avantajul costului de zece cenți per-kilowatt-oră al „combusti­bilului” devine neglijabil.
Chiar dacă vehiculele electrice vor dispune de baterii mai ieftine, costurile extragerii  mineralelor necesare se extind mult dincolo de câțiva dolari. Este nevoie de mult combustibil fosil pentru a produce o baterie. O analiză făcută de către cercetători ajunge la concluzia că daunele aduse mediului care rezultă din funcționarea vehiculelor hibride și electrice vor fi mai mari decât cele aduse de motoarele tradiționale, care funcționează pe benzină și motorină, instalate pe mașini cel puțin până în 2030, chiar și atunci când se presupune că s-au făcut destule progrese tehno­logice. Nivelul actual de producție al bateriilor susține din plin activitatea minieră de extracțe a minereurilor com­plexe pentru producerea compo­nentelor speciale. Companiile miniere care se ocupă cu un astfel de minerit sunt constant sub presiunea organizațiilor pentru protecția mediului (atât non – cât și guvernamentale) și a presei.
Chiar dacă firmele miniere încercă din răsputeri să ecologizeze operațiunile lor (au nevoie de reglementari internaționale mult mai stricte) și inginerii cresc capacitatea de stocare a bateriilor, o problemă mai mare se profilează la orizont: vehiculele pe bază de energie alternativă vor trebui să definească noi standarde, noi direcții de dezvoltare a nivelului de trai, care în orice caz nu poate fi susținut fără ajutorul auto­vehiculelor.
Autovehicule permit oame­nilor să se răspândească în modele de dezvoltare urbane, ceea ce induce consecințe ecologice, dincolo de efectele secundare ale vehiculului în sine. Chiar și cele mai eficiente mașini hibride sau electrice nu pot rezolva impactul ecologic ale extinderii. Pe timp scurt, acest lucru nu reprezentă o problemă, dar în cele din urmă va fi. Expansiunea are efecte pozitive și negative, dar intensificarea acesteia este în mod clar în contradicție cu idealurile pe termen lung ale mișcării de mediu.
Arhitectura suburbiilor, cu case rare și megamagazine, conectate prin străzi largi și  autostrăzi, a determinat consumul masiv al resurselor energetice, care ar fi fost de neconceput doar o generație înainte de formarea sa.
Un astfel de trai nu este doar risipă. E și foarte scump. Edilii orașelor relativ eficiente  subvenționează construcția de noi drumuri spre suburbii, linii electrice, canalizare și rețea de apă – la un cost mediu de aproximativ 7 mii de euro pe cap de locuitor, potrivit unui studiu recent.
La o examinare mai aprofundată, trecerea de la benzină la vehiculele electrice, începe să fie sinonimă cu schimbarea obiceiului fumatului de la țigări obișnuite la cele mentolate. Chiar și cu toată tevatura făcută în jurul vehicule hibride și electrice, acestea au devenit un fel de clișeu în unele cercuri. Vehicule hibride și electrice poat oferi soluții parțiale în anumite contexte, dar aceste contexte sunt totuși limitate.
Nu este acceptabil pentru medici să promoveze țigări mentolate. Ar trebui oare ca activiștii pentru mediu să promoveze automobilele alimentate alternativ? Unele grupuri comunitare spun „nu”. Ele arată modul în care cetățenii pot atinge mai bine obiectivele de mediu prin sprijinirea mai multor opțiuni pe termen lung, cum ar fi cartierele cu trasee pietonale, folosirea bicicletei, carpooling, calmarea traficului (prin încorporarea unor caracteristici fizice care încetinesc sau reduc traficul – trotuare, sensuri giratorii, etc) și transport public confortabil..
Aceste strategii de transport s-au dovedit a fi de succes în orașe de pe tot globul. Dincolo de impactul lor ecologic, ele pot face, de asemenea, orașele mai vibrante, accesibile, și mai plăcute traiului. Strategiile verzi, care îmbunătățesc experiența trăită a oamenilor, mai degrabă decât golirea portofelelor lor, au cel mai mare potențial de a prinde  la locuitorii din toată lumea.

Dan Preda

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.