Home Life Ce trebuie să mâncăm în zilele toride de vară

Ce trebuie să mâncăm în zilele toride de vară

DISTRIBUIŢI

De obicei, vara, pofta noastră de mâncare scade serios. Cui îi mai arde pe asemenea călduri să mai și mănânce? O înghețată, două, trei, zece chiar – și gata, se face seară, când, epuizați după o zi de muncă și cu câteva zeci de calorii lipsă, băgăm în gură tot ce găsim la îndemână pentru a ne potoli foamea.
Nu e bine. Chiar dacă, pe moment, organismul nostru pare că se simte confortabil așa, cu timpul va avea serios de suferit. În zilele fierbinți, mai mult ca oricând, avem nevoie de hidratare peste medie, de vitamine și de o alimentație care să ne menajeze aparatul digestiv, dar, mai ales, pe cel circulator, scrie ziare.com. Prin urmare, dacă vreți să vă simțiți la fel de energici într-o zi toridă de vară precum într-una de primăvară, respectați câteva reguli de bază, precum și următoarele recomandări.
Multe legume
Din cauza transpirației excesive pe timp de caniculă, organismul nostru pierde apă și substanțe minerale care, dacă nu sunt înlocuite rapid, pot genera o serie întreagă de tulburări metabolice și cardiovasculare. De aceea, este foarte important să fim atenți ce și cât mâncăm, precum și ce și cât bem.
Medicii ne recomandă să consumăm vara legume de toate culorile și la orice oră a zilei, indiferent de forma în care sunt pregătite (sau poate chiar în stare naturală, dacă ne gândim la cât de gustoși sunt morcovii cruzi sau ardeii grași).
Supele reci sau ușor călduțe sunt perfecte pentru acest anotimp. Supa de roșii cu fidea sau ciorba de pește rece și acrișoară, cu mult leuștean, vă vor răcori instant și vă vor face să vă simțiți revigorați.
Pentru felul doi, cele mai recomandate sunt fripturile de pasăre sau de vită, la grătar sau înăbușite. Fără grăsime și fără prăjeli! De asemenea, saramura de pește cu mămăliguță și ardei iute este pe cât de delicioasă, pe atât de ușor de pregătit.
Sfatul specialiștilor este să limitați cât se poate de mult consumul de carne, deoarece procesele care au loc în organism pentru digerarea ei ridică temperatura corpului, ceea ce, nu e așa, nu ne dorim deloc.
Nutriționiștii spun că ideal este să ieșiți din bucătărie și să folosiți cât mai mult grătarul, atât pentru carne, cât și pentru legume. Frigăruile sunt perfecte din acest punct de vedere, sănătoase și potolesc foamea imediat.
Salata, regina verii
Evident, vara, salata înlocuiește aproape în totalitate pâinea. Salata de orice fel și în orice compoziție, oricât de neașteptată vi s-ar părea. Roșiile, ardeii, castraveții, ceapa, salata verde, varza, morcovii sau ridichile se pot „împrieteni“ și, asezonate cu ulei de măsline și oțet de mere, pot ține loc cu mult succes cartofilor, fasolei sau celorlalte legume care se digeră mai greu și care mai așteaptă până spre toamnă.
Cele mai noi vedete ale alimentației de vară sunt ciupercile, pe care în prezent le putem găsi fără prea mare bătaie de cap în toate supermarketurile. Făcute sote sau la grătar, adăugate în pilaf sau pregătite alături de câteva felii de dovlecel pane, ciupercile sunt o adevărată delicatesă.
Un 10 plus primește însă fasolea verde, care poate fi consumată în tot felul de moduri, atât în ciorbele de legume, ca și garnitură cu mărar sau ușor înăbușită cu usturoi.
Și pentru că am ajuns aici, să nu uităm să precizăm că pe timpul verii, unii nutriționiști recomandă alimentele și mirodeniile picante, pentru că ele ne răcoresc și ne fac să transpirăm, declanșând senzația de sete și reamintindu-ne să ne hidratăm intens. În același sens, alunele – de exemplu – pot fi consumate cu multă încredere vara, mai ales că merg excelent și cu bere…
Să nu uitați fructele
Sigur, nu uităm fructele, dar mai întâi trebuie să precizăm că unul dintre cele mai răcoritoare alimente și care totodată ajută la digestie în orice anotimp, dar mai ales vara, este iaurtul, de preferință cât mai natural și mai simplu, chiar dacă pe piață au apărut o sumedenie de varietăți.
Ce mai putem consuma ca desert, în afară, bineînțeles, de înghețată? Fructe, da, ați răspuns corect. Pentru cine are timpul necesar și se pricepe să bucătărească, recomandarea este să facă salate de fructe, în care culorile, aromele și texturile să se îmbine într-un unic gust răcoritor. Cum arta culinară este totuși o artă, dacă nu vă pricepeți, mai bine așteptați să învățați, nu riscați să aruncați la coș câteva kilograme de fructe, mai ales că nu sunt deloc ieftine.
Revenind la recomandări, se pare că pe toate meridianele pepenele, roșu sau galben, este cel mai apreciat, atât pentru cantitatea ridicată de apă, cât și pentru substanțele nutritive pe care le conține. Lui i se adaugă bananele, portocalele, căpșunile, cireșile, afinele, zmeura sau ananasul, toate contribuind cu mare generozitate la hidratarea organismului nostru, dar și la ușurarea digestiei.
În cazul în care nu aveți timp sau pur și simplu nu vă place să mâncați fructe, supliniți-le bând cel puțin un pahar-două pe zi de sucuri naturale din fructe sau pur și simplu consumând limonadă, care prin aportul de vitamina C vă întărește și vă revigorează.
Atenție, nu exagerați însă cu consumul de fructe care au un conținut mare de glucide. Ce-i mult strică, întotdeauna.
Și pentru că am ajuns la limonadă, încheiem cu câteva recomandări legate de băuturi. Nu, nu, nu și iar nu, pentru consumul de băuturi alcoolice pe timpul caniculei, altfel inima dumneavoastră o să o ia pur și simplu razna. În plus, alcoolul crește temperatura corpului și, în loc să vă stopeze setea, o va crește și mai mult.
Beți în schimb zilnic cel puțin 6-8 pahare de apă, plată sau minerală, sucuri de fructe, ice-tea sau pur și simplu ceaiuri naturale, de fructe sau ceai verde, tonic, energizant și răcoritor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.