Conform Agerpres, situl arheologic de la Atapuerca, din provincia spaniolă Burgos /comunitatea autonomă spaniolă Castilla y Leon, n.r./ a dezvăluit recent cea mai veche dovadă a existenței hominizilor: o bucată dintr-un cuțit, veche de 1,4 milioane de ani. Cercetătorii, precizează postul public de televiziune, consideră că este vorba de o descoperire semnificativă, întrucât este cea mai veche dovadă a existenței hominizilor în acest loc.
Cuțitul a fost găsit la doi metri sub nivelul la care se găsise anterior o mandibulă a precursorilor homo sapiens, veche de 1,2 milioane de ani. Aceasta a fost considerată rămășița cea mai veche a hominizilor în Europa. Bucata de cuțit a cărei descoperire a fost anunțată miercuri are o valoare cu atât mai mare cu cât confirmă continuitatea populării Europei de când a început aceasta, cu aproximativ 1,5 milioane de ani în urmă, și până la apariția homo antecessor, cu 850.000 de ani în urmă, după cum a explicat Eudald Carbonell, unul dintre cei care au condus noile excavații.
El a mai spus că această descoperire contrazice și ipotezele unora dintre cercetători, care susțineau că primul val de populare a Europei nu a avut continuitate în timp, iar puținii hominizi care au ajuns aici ar fi fost condamnați la extincție, din cauza presupusei incapacități de a se adapta la un mediu nou. Carbonell susține că "descoperirea acestui cuțit este istorică. Pentru găsirea lui și cercetarea ulterioară au fost mutate 300 de tone de sedimente".
Descoperirea rămășițelor de la Atapuerca se datorează faptului că, la sfârșitul secolului al XIX-lea, o companie britanică de căi ferate a început să construiască o linie feroviară pentru transportul de cărbune, prin mijlocul complexului montan Sierra de Atapuerca care face parte din lanțul denumit Cordiliera Iberică, urmărind în același timp și exploatarea fierului și huilei în zonă. Până la începutul secolului al XX-lea, compania a dat însă faliment, iar căile ferate nu au mai ajuns aici. În schimb, proiectul a scos la iveală dovezi fosile neprețuite pentru documentarea evoluției omenești, considerate un adevărat muzeu natural. Aici a fost documentată trecerea, de-a lungul a sute de mii de ani, a tuturor speciilor de hominizi cunoscute: homo antecessor, homo heidelbergensis, homo neanderthalensis și homo sapiens.
Geo Ioanid