Home Life Cea mai veche hartă a Lumii Noi, încrustată pe cojile a două...

Cea mai veche hartă a Lumii Noi, încrustată pe cojile a două ouă de struț

DISTRIBUIŢI

 Cea mai veche hartă a Lumii Noi a fost descoperită de o echipă de oameni de știință pe un glob pământesc realizat din cojile a două ouă de struț și este foarte probabil ca aceasta să fi fost realizată în atelierul lui Leonardo da Vinci.
 Cele două coji de ouă formează o sferă, pe care sunt desenate zone descoperite de exploratori precum Cristofor Columb. Obiectul datează de la începutul secolului al XV-lea și are o proveniență necunoscută, informează dailymail.co.uk.
Un specialist în cartografie, cercetătorul belgian S. Missinne, este de părere că respectiva sferă a fost cel mai probabil făcută în Florența, iar artistul care a realizat contururile zonelor cunoscute în acea perioadă ar fi lucrat în atelierul lui Leonardo da Vinci.
Această sferă este încrustată cu contururile continentelor și teritoriilor care fuseseră descoperite până la acea vreme. Inițial , s-a crezut că această hartă este o copie a globului Lennox, care se află expus la Biblioteca Publică din New York, dar experții au apreciat că harta de pe sfera creată din cojile de ou de struț este mai veche.
Missinne crede că acest mic glob pământesc, cu contururile Lumii Noi, ar fi fost chiar modelul pentru globul Lennox, care datează din 1504.
Lumea Nouă este regiunea geografică ce cuprinde America de Nord, America de Sud și Oceania, inclusiv Australia, termenul fiind folosit din secolul al XVI-lea ca referire la pământurile proaspăt descoperite atunci dincolo de Oceanul Atlantic – America.
Emisfera vestică a acestui glob pământesc include doar șapte zone cu nume și niciunul dintre acestea nu este atribuit Americii de Nord, care este prezentată ca un grup de insule. Trei nume sunt marcate în America de Sud – "Mundus novus", "Terra de Brazil" și "Terra Sanctae Crucis".
Zonele de pe neobișnuitul glob reflectă descoperirile recente ale exploratorilor, dar și credințele legate de regiuni cunoscute doar parțial. Astfel, globul include desene ale unor diferite modele de corăbii și o regiune marcată cu textul "'hic svnt dracones" ("aici sunt dragoni").
Experții în cartografie au spus că acest glob este, probabil, cel mai vechi obiect de gen care atestă existența, din punct de vedere al hărților vremii, a Japoniei și Braziliei.
Neobișnuitul glob pământesc a fost cumpărat la London Map Fair și a avut nevoie de un an pentru a fi datat exact. Aproximativ 100 de experți din întreaga lume au fost consultați cu privite la datarea exactă a globului.
   
Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.