Home Life Cel mai înalt turn zgârie-nori din Europa stârnește polemici la Londra

Cel mai înalt turn zgârie-nori din Europa stârnește polemici la Londra

DISTRIBUIŢI

Clădirea zgârie-nori „The Shard“ își înalță etajele spre cerul Londrei, promițând să devină o nouă legendă pentru capitala britanică pentru unii, în timp ce alții îi reproșează faptul că de la înălțimea sa va domina catedrala Saint-Paul, un simbol londonez de peste trei secole, informează AFP.
Atunci când va fi terminat, în 2012, blocul „The Shard“, creat de arhitectul italian Renzo Piano, creatorul Centrului Pompidou din Paris și al Centrului Paul Klee din Berna, va avea o înălțime de 310 metri, devenind cel mai înalt turn din Europa. Până în prezent au fost construite 72 de etaje dintr-un total de 87.
Nu mai puțin de șase zgârie-nori sunt în construcție la Londra, reprezentând o veritabilă sfidare la adresa recesiunii economice: astfel, în capitala Marii Britanii se construiesc „Walkie Talkie“, „Cheesegrater“, „Electric Razor“, „Heron Tower“ și „Pinnacle“ – cel din urmă fiind deja supranumnit „Helter Skelter“, după un cântec al trupei The Beatles.
Toate aceste porecle îl bucură pe Peter Rees, șeful comisiei de urbanism din Londra de peste 25 de ani.
„Sunt porecle amicale, pe care oamenii nu le-ar acorda dacă ar fi vorba de niște clădiri anonime sau care le-ar displăcea“, consideră acesta.
Totul a început în 2003 cu „Erotic Gherkin“ sau „castraveciorul erotic“, a cărui formă falică s-a impus foarte repede drept una dintre atracțiile din Londra, spre marele regret al asigurătorului, Swiss Re, care a încercat în van să impună numele oficial al clădirii – St. Mary Axe.
„Englezii adoră poreclele. Dacă ați devenit clientul fidel al unui bar, veți primi imediat o poreclă“, a spus Peter Rees, care vede în acest fenomen o formă de acceptare de către societate a uriașelor turnuri.
Văzut de la Paris, cerul Londrei pare animat de o aprigă competiție, iar turnurile zgârie-nori apar ca ciupercile după ploaie. Realitatea este însă mai puțin fericită pentru promotorul turnului „The Shard“, Irvine Stellar, care a avut nevoie de aproape 12 ani pentru a realiza acest proiect.
Turnul „The Shard“, situat în apropiere de London Bridge, în afara centrului orașului, a întâmpinat opoziția fermă a apărătorilor patrimoniului național britanic, precum English Heritage, care i-au reproșat că aduce atingere priveliștilor protejate ce pot fi admirate din Catedrala Saint-Paul.
„Va fi o clădire frumoasă, dar se află în locul nepotrivit“, consideră Paddy Pugh, directorul regional al English Heritage, organismul însărcinat cu protejarea patrimoniului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.