Medicina naturistă și metodele de aromoterapie au pătruns încet, dar sigur, inclusiv pe piața românească. Astfel, uleiurile esențiale sunt din ce în ce mai populare, atât pentru mirosul lor, cât și pentru numeroasele întrebuințări curative.
Specialiștii americani au realizat un top al celor mai folosite uleiuri esențiale, pentru că există studii care arată că produsele acestea pot fi folosite în completarea oricărui tratament medicamentos, informează hubpages.com, preluat de ziare.com.
Cel mai popular ulei esențial este fără îndoială mușețelul. De altfel, este și cea mai întrebuințată plantă dintre cele folosite ca remediu natural. Mușețelul are importante efecte calmante, relaxante, atât pentru musculatură, cât și pentru eliberarea tensiunilor zilnice.
Nu are o aromă puternică, ci una discretă, dulce. Uleiul esențial este un bun analgezic, antibacterian și antiseptic, cu importante proprietăți asupra digestiei. Poate fi folosit pentru tratarea acneei, a infecțiilor pielii, a eczemelor, a psoriazisului sau a dermatitelor.
Uleiul esențial de eucalipt ocupă locul secund în preferințele consumatorilor naturiști. Aroma sa este o combinație de camfor cu miros de pădure. Este un bun analgezic, are proprietăți antiinflamatorii, antiseptice și antivirale. Este ideal pentru tratarea afecțiunilor plămânilor și ale căilor respiratorii, a astmului sau a bronșitei.
Se mai folosește pentru tratarea răcelilor, pentru că este un bun descongestionant. Desfundă nasul după doar o mică ședință de infuzie și restabilește mucoasa nazală normală.
Uleiul esențial de mușcată este pe al treilea loc în topul celor mai populare produse de gen. Cu aroma sa florală, este foarte folosit pentru proprietățile sale antiseptice, tratează eczemele și arsurile și previne retenția apei în organism. Mai poate fi folosit și pentru restabilirea circulației periferice prin masaj, în cazul reumatismului.
Uleiul esențial de levănțică este și el popular pentru efectele calmante, analgezice, antiseptice, diuretice și sedative. Tratează cu succes sinuzita, bronșita, răceala și infecțiile organismului. Mai mult, pentru cei care suferă de insomnie, levănțica este cel mai bun remediu.
În topul preferințelor uleiurilor esențiale se mai află trandafirul, și nu numai pentru aroma deosebită, pentru care este folosit în ședințele de aromoterapie, dar și pentru proprietățile sale antibacteriene, antiseptice și relaxante. Se recomandă în cazul depresiilor și al stărilor de melancolie și anxietate.
Rozmarinul este și el preferat pentru efectul proaspăt și stimulant. Este bine cunoscut pentru proprietățile antiseptice, stimulante, dar uleiul esențial poate fi folosit inclusiv pentru reglarea digestiei și desfundarea căilor respiratorii.
Uleiul esențial din lemn de santal are importante proprietăți relaxante. Este și un bun afrodisiac, dar poate fi folosit și în tratarea infecțiilor și afecțiunii pielii.
Maghiranul se află și el în topul preferințelor, pentru că este un bun analgezic, antiseptic și are proprietăți diuretice. Este ideal pentru cei care nu pot dormi noaptea și pentru persoanele care au atacuri de panică.
Iasomia se află pe locul nouă în topul celor mai populare uleiuri esențiale. Este un bun relaxant, dar se folosește inclusiv pentru tratarea migrenelor, a tensiunii mentale și poate fi remediul perfect pentru tenul uscat.
Pe ultimul loc în topul alcătuit de specialiști se află uleiul de neroli. Este o aromă florală, cu importante beneficii asupra detensionării și relaxării musculare. Are și proprietăți antiseptice și sedative, tocmai de aceea este foarte folosit.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane