Home Life China face un salt uriaș în cucerirea spațiului

China face un salt uriaș în cucerirea spațiului

DISTRIBUIŢI

Prima andocare a unei navete a avut loc această sătămână  în China. Acest fapt  evidențiază succesul guvernului central cu programul său de cucerire a spațiului în timp ce Partidul Comunist face eforturi pentru implementarea intensivă a tehnologiei și în alte proiecte, în special în căile feroviare de mare viteză.
În timp ce programul spațial cu echipaj uman și flota de navete spațiale a Statelor Unite  a ieșit la pensie, China, de-abia acum se pregătește pentru lansarea propriului program spațial pe termen lung. Este de așteptat, datorită eforturilor depuse, ca în jurul anului 2020 să fie gata prima stație spațială capabilă sa trimită un echipaj uman în spațiu.
Această dată coincide cu data la care Stația Spațială Internațională este de așteptat să se pensioneze.
Naveta spațială Shenzhou-8  dotată cu modulul de laborator Tiangong-1 a andocat joi. Ana­liștii prezenți au descris operațiunea ca una dintre cele mai mari obstacole tehnice cu care se confruntă China, despre modul în care funcționează o stație spațială. Descoperirea vine tocmai la timp întrucât în China, Partidul Comunist, se confruntată cu critici tot mai mari, de la problemele de corupție la preocupările cu privire la siguranța țării o dată cu lansarea căilor feroviare de mare viteză.  Analiștii sînt de părere că liderii de partid încearcă să-și consolideze sprijinul opi­niei publice pentru a-și atrage laudele acum, la un deceniu de conducere.
„Acum este chiar mai important pentru Partidul Comunist să arate bine,“ a declarat pentru Grupul de Apărare, o companie de tehnologie americană, Kevin Pollpeter, un expert în program spațial chinez.
„Pe plan intern, ei pot dovedi poporului chinez că Partidul Comunist este cel care aducerea mâncarea acasă  pe când pe plan extern, conso­lidează puterea Chinei. Dacă poți să faci lucruri mari și bine, atunci asta s-ar putea traduce în influență în străinătate.“
Programul spațial este un punct de mândrie pentru China. Succesul sau eșecul programului ar putea fi vizualizat de public ca o reflectare a conducerii partidului. Partidul are o tradiție în a se implica în proiecte complicate tehnologic și de mare anvergură pentru a-și consolida rolul de lider în construirea bazei tehnologice a țării.
Rețeaua feroviară de mare viteză a Chinei este un alt mega-proiect, dar a fost marcată de îngrijorarea față de siguranță, a corupției și un nivel ridicat, a datoriei ridicate a Ministerului Căilor Ferate. Accidentul feroviar din iulie a două dintre trenuri, ciocnire în urma căreia s-au înregistrat 40 de morți a stârnit indignarea la nivel național, o mare parte din această indignare fiind  îndreptată către Partid.
Programul spațial al Chinei a devenit o parte a eforturilor sale diplomatice, în special pentru a câștiga în favoarea țărilor în curs de dezvoltare. China a lansat sateliți de telecomunicații pentru aliați, inclusiv Venezuela și Pakistan, dar nu dorește să facă publice costurile și eforturile progra­mului spațial.
Unii specialiști în apărare cât și oficiali occidentali își fac griji referitor la puterea militară a Chinei în urma „invadării“ spațiului.
Spre deosebire de Statele Unite, unde operațiunile militare și cele civile spațiale sunt separate, programul spațial al Chinei este condus de către Armata de Eliberare a Poporului lui. Ca urmare, vehiculele sale spațiale și sateliții sunt adesea echipate pentru militari și civili cu dublu scop. China a declarat că ambițiile sale spațiale sunt pașnice, și într-un comentariu publicat de agenția de stat Xinhua stația spațială va fi deschisă pentru o eventuală colaborare științifică interna­țională. Proiectul pentru o stație spațială există încă din 1992. Stadiile anterioare ale efortului, cunoscut sub numele de Project 921, a inclus o misiune spațială cu echipaj uman, primul realizat în anul 2003. Potrivit analiștilor spațiul de andocare a fost obstacolul critic, deoarece este baza de plecare pentru multe din viitoarele misiuni ale pro­gramului. Următorul pas important, spun ei, va fi legat de prelungirea perioadei de ședere în spațiu a astronauților chinezi.
Împreună cu implementarea  stației spațiale cu echipaj, China și-a creat și propriul său sistem de poziționare – Beidou.
Totuși nu toată lumea este fericită. Analiștii sînt de părere că acest amestec de utilizări militare și civile dă posibilitatea Chinei să-și amplaseze și rachete balistice Dongfeng 21D.

Maria Ionescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.