Cina cea de Taină a devenit tot mai copioasă în ultimii 1.000 de ani în expunerile picturale, artiștii desenând farfurii și cantități de alimente din ce în ce mai mari.
Brian Wansink, profesor de marketing și de economie aplicată la Universitatea Cornell din New York (SUA), și fratele său, Craig Wansink, profesor de științe religioase și preot prezbiterian, au analizat 52 dintre cele mai cunoscute lucrări care au ca subiect Cina cea de Taină, realizate între anii 1000 și 2000, scrie Reuters, preluat de ziare.com.
Cei doi au ajuns la concluzia că, de la un secol la altul, mărimea farfuriilor așezate în fața lui Iisus și a discipolilor săi, raportată la mărimea medie a capetelor personajelor pictate, a crescut cu până la 65,5%.
De asemenea, mărimea felului principal de mâncare prezentat în tablou a crescut cu 69,2%, iar mărimea bucății de pâine din pictură a crescut cu 23,1%.
Porțiile mai mari de alimente, așezate în farfurii mai mari, îi stimulează pe oameni să mănânce mai mult, au afirmat cercetătorii americani.
Fenomenul reflectă succesul agriculturii de-a lungul ultimului mileniu, în timpul căruia omenirea a cunoscut o creștere a producției, dar și o ușurință în a-și procura hrana.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane