Ciocolata riscă să devină peste 20 de ani la fel de scumpă ca aurul, afirmă numeroși experți, potrivit cărora o persoană cu venituri medii nu își va mai permite, în deceniile următoare, să își cumpere o tabletă de ciocolată decât cu mari eforturi financiare, informează newstrackindia.com.
„Peste 20 de ani, ciocolata va fi un fel de caviar. Va deveni atât de rară și atât de scumpă, încât cetățeanul obișnuit nu își va mai permite să o cumpere“, afirmă publicația „The New Zeeland Herald“, care îl citează pe John Mason, directorul și fondatorul Nature Conservation Research Council, cu sediul în Ghana.
Fermierii din țările mari producătoare de cacao nu primesc din partea guvernelor locale acele stimulente financiare de care au nevoie pentru a reface plantațiile de arbori de cacao, pe măsură ce aceștia mor de bătrânețe. Această acțiune de replantare presupune, de regulă, mutarea fermierilor într-o altă zonă de pădure, unde vor aștepta până la cinci ani până să obțină prima recoltă.
În plus, copiii acestor fermieri africani, a căror speranță de viață este de doar 56 de ani, preferă să își caute de lucru în zonele urbane și refuză munca istovitoare de pe plantațiile de cacao, care le aduce beneficii foarte mici.
„O altă problemă este aceea că produsul acesta concurează pentru spațiul agricol cu alte produse, cum este uleiul de palmier, ce cunoaște o cerere tot mai mare pe piața de biocarburanți“, a declarat Thomas Dietsch, directorul departamentului de cercetare și ecosisteme din cadrul Earthwatch Organisation.
„Consumul de ciocolată crește într-un ritm mai mare decât cel al producției de cacao“, a menționat, la rândul său, Tony Lass, președintele Cocoa Research Association, cu ocazia conferinței anuale, organizată luna trecută de Academy of Chocolate din Marea Britanie.
Parcă pentru a agrava și mai mult această situație, specialiștii afirmă că solurile din plantațiile tradiționale de cacao din Africa se degradează rapid.
„Producția va scădea atât de mult în următorii 20 de ani, încât nu vom mai vedea niciun baton de ciocolată în automatele de gustări – decât, poate, dacă ele vor fi făcute din roșcove în loc de ciocolată“, a spus ciocolatierul londonez Marc Demarquette.
Există și alte voci însă care afirmă că iubitorii de ciocolată vor „salva“ de la dispariție industria ciocolatei, acceptând să plătească în viitor un preț oricât de mare pentru desertul lor preferat.
Un purtător de cuvânt al celebrului producător de ciocolată Cadbury a susținut, la rândul său, că o eventuală penurie pentru acest produs ar putea fi evitată în viitor cu ajutorul unor inițiative promovate de Organizația Mondială a Comerțului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane