Home Life Consumul excesiv de cafea crește riscul de deces prematur

Consumul excesiv de cafea crește riscul de deces prematur

DISTRIBUIŢI

Consumul ridicat de cafea – mai mult de patru cești pe zi – crește riscul de deces prematur cu 56%, afirmă cer­ce­tătorii americani, al căror studiu a fost pu­blicat de curând în Mayo Clinic Pro­ceedings, informează dailymail.co.uk.
Persoanele care beau cel puțin 28 de cești de cafea pe săptămână prezintă un risc de deces prematur mai mare cu 56%, însă această corelație este valabilă doar pentru persoanele în vârstă de până la 55 de ani. Descoperirea a fost făcută pe baza unui studiu de lifestyle realizat în Statele Unite pe un eșantion de 43.727 de persoane, cu vârste cuprinse între 20-87 ani, relatează dailymail.co.uk.
Cercetătorii americani sunt de părere că o cantitate prea mare de cafea are implicații negative asupra metabolismului, eliminând unele dintre beneficiile cunoscute ale cafelei.
Persoanele care prezintă o "dependență genetică de cafea" sunt predispuse cel mai mult la aceste efecte dăunătoare, consideră autorii studiului.
Noul studiu vine în contradicție cu concluziile altor cercetări științifice, care au asociat consumul moderat de cafea cu longevitatea.
Aproximativ 2.500 de decese au fost înregistrate pe parcursul celor 16 ani cât a durat acest studiu. Puțin sub o treime dintre decese au fost cauzate de maladii cardiace și arteriale.
Totodată, voluntarii care beau cafea în cantități mari erau mai predispuși la fumat și aveau plămâni și inima mai puțin sănătoase. Astfel, riscul de deces prematur a fost cu 56% mai mare în rândul participanților mai tineri de 55 de ani care beau peste 28 de cești de cafea pe săptămână.
Cercetătorii americani nu au reușit însă să explice motivul pentru care cafeaua nu afectează persoanele vârstnice în același fel. Cafeaua conține câteva mii de substanțe chimice care pot avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra sănătății.
Câteva studii recente au evidențiat faptul că această băutură este o sursă majoră de antioxidanți și poate reduce procesele inflamatorii și să stimuleze funcțiile cerebrale.
În același timp, cafeaua stimulează procesul de sinteză a adrenalinei, inhibă activitatea insulinei, crește tensiunea sangvină și crește concentrația de homocisteină, o substanță dăunătoare asociată cu maladiile cardiace și cu demența.
Studiul a fost coordonat de Carl Lavie, medic la Ochsner Medical Center din New Orleans.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.