Home Life Controversatul Sfânt Valentin

Controversatul Sfânt Valentin

DISTRIBUIŢI

Bucurându-se de mare popularitate atât în Statele Unite ale Americii, cât și în majo­ritatea statelor europene, Ziua îndrăgostiților sau Sfântul Valentin este celebrată la 14 februarie, de îndrăgostiții din toată lumea.

O istorie controversată

Există foarte multe con­troverse asupra realului Sfânt Valentin, de la care a pornit această sărbătoare a îndră­gostiților. Cel mai vechi Valentin se pare că a fost un teolog de origine egipteană. Un al doilea Valentin a fost tot un preot, devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în 180 d.Hr., în perioada persecuțiilor împăratului Aurelian. Un alt preot creștin, pe nume Valentin, a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea. A fost întemnițat și a murit ca martir. Diverse legende, apărute în Evul Mediu în Anglia și Franța, îl aduc în prim plan pe acest preot și îi dau titulatura de 'sfântul patron al îndrăgostiților'.
Valentin ar fi ajutat creștinii și tinerii care doreau să se căsătorească în ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte și spânzurat la 14 februarie 270. Se spune că împăratul Claudiu era convins că bărbații nu vor să se înroleze în armată datorită logodnicelor și soțiilor, de aceea a interzis căsătoriile.Potrivit unei alte legende, Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului închisorii, care obișnuia să-l viziteze în timpul detenției. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o „De la al tău Valentin“, expresie care se folosește și astăzi.

Sfântul Valentin sau Dragobetele?

Chiar dacă majoritatea statelor europene aveau în tradiția lor un echivalent al acestei sărbători, treptat, obi­ceiul a fost adoptat mai întâi de țările vestice și, după 1990, și de România. Deși aveau o sărbătoare a iubirii, cunoscută sub numele de Dragobete, o tradiție milenară, care mar­chează începutul primăverii, renașterea naturii, a dragostei și a apropierii, românii au importat și Ziua Îndrăgostiților. Divi­nitate mitologică asemănătoare lui Eros (zeul iubirii, în mitologia greacă) și Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut și sub numele de Dragomir, este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dra­gobetele se diferențiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiția catolică și este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, care sălășluiește mai mult prin păduri.

Ziua Îndrăgostiților în lume

De la primele „valentine“ scrise de mână, în prezent spectrul cadourilor sau surprizelor dăruite de cei care sărbătoresc această zi este mult mai larg, plecând de la felicitările electronice, ciocolata fină în formă de inimioare sau cupidoni și buchete multicolore de flori, până la cadouri extravagante sau vacanțe scumpe.
În Suedia se sărbătorește din 1960, fiind numită „Ziua tuturor inimilor“.
În Marea Britanie pe lângă flori și ciocolată, mai circulă și povești regionale, precum cea din Norfolk, unde un personaj numit Jack Valentin împărțea copiilor dulciuri și cadouri, ciocănind și lăsându-le la ușa din spatele casei. În Țara Galilor, la 25 ianuarie este comemorat Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi.
Danemarca și Norvegia sărbătoresc, la 14 februarie, Valentinsdag, în timp ce în Finlanda se sărbătorește, la aceeași dată, 'Ziua Prietenului'.
În Slovenia un proverb spune ca Sfântul Valentin aduce 'cheile rădăcinilor', plantele și florile începând să crească din această zi. Slovenii sărbătoresc, în mod tradițional, Ziua iubirii la 12 martie, ziua Sfântului Gregor.
În Turcia, echivalentul acestei zile este Ziua Inimilor Dragi/Dulci și este sărbătorită la 17 februarie, în special de tinerii din marile orașe, precum Istanbul, Ankara sau Izmir.
Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește, în Brazilia, în mod tradițional la 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, protectorul căsătoriilor, obice­iurile fiind aceleași, îndrăgostiții oferindu-și diverse cadouri, între care ciocolată și flori.
Columbienii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților în cea de-a treia vineri și sâmbătă a lunii septembrie, numind-o „Ziua iubirii și a prieteniei“. Și mexicanii sărbătoresc această zi, dar la o altă dată.
Ziua Îndrăgostiților a fost introdusă în Japonia, pentru prima oară, în 1936, care avea ca țintă precisă străinii aflați în această țară. În urma unui susținut efort de marketing, începând cu anii ?éÔÇÿ60, această zi a devenit din ce în mai populară, fetele oferind băieților ciocolată neagră. O lună mai târziu, băieții întorc favorul, oferindu-le fetelor ciocolată albă în Ziua Albă (14 martie).
Această zi este celebrată și în Coreea de Sud, Singapore, Taiwan și Filipine, unde poartă numele de 'Ziua Inimilor'.
În China, sărbătoarea este reprezentată de Festivalul Qixi, care are ca dată cea de-a șaptea zi a celei de-a șaptea luni a calendarului, care comemorează o legendă străveche, cea a ciobanului și a menajerei țesătoare. Sărbătoarea îndră­gostiților nu poate fi celebrată la 14 februarie din simplul motiv că este mult prea aproape de marea sărbătoare a Noului An Chinezesc care cade, fie în ianuarie, fie în februarie.
În 2008, soția fostului președinte Dmitri Medvedev, unul dintre opozanții sărbătorii occidentale, a lansat o versiune rusească a zilei de Sfântul Valentin, pe care a denumit-o 'Ziua familiei, a dragostei și a fidelității', pe care rușii o celebrează la 8 iulie.
Pe de altă parte, în Arabia Saudită, Iran, Malaezia și Uzbekistan, Ziua Îndrăgos­tiților a fost interzisă de auto­rități, acestea invocând incompati­bilitatea cu valorile islamice.
   
Geo Ionid

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.