Echilibrul profesie-familie nu se asigură doar printr-un număr egal de ore dedicat zilnic celor două componente principale ale vieții noastre, ci rezolvând cu aceeași pasiune și energie toate problemele zilnice, profesionale sau afective. Ne putem bucura de o astfel de viață atunci când, dezechilibrând balanța, fie printr-o muncă mai intensă, fie printr-o atenție sporită acordată familiei, știm cum să procedăm astfel încât să revenim la „poziția inițială“, fără stres și fără regrete. În condițiile societății moderne, o viață echilibrată care să ne ofere sentimentul de liniște și de siguranță de care avem atâta nevoie are la bază cinci noțiuni fundamentale: scop, pasiune, putere, principii și perspective, scrie site-ul suite101.com, citat de Ziare.com.
Un dezechilibru între „dimensiunile“ acestor piloni face ca întreaga construcție să piardă din rezistență și stabilitate. Rezultatul? Suntem nemulțumiți fără să știm prea clar de ce, suntem furioși fără să ne fie prea clar pe cine, ne simțim neputincioși fără să știm ce putem face pentru a schimba situația.
Stabilește o țintă
Cei care nu își propun un scop în viață au toate motivele să fie nesiguri pe ei și să se simtă frustrați. Dimpotrivă, cei care știu cu precizie ce urmăresc află, mai devreme sau mai târziu, și cum să obțină aceste rezultate și ajung să cunoască bucuria succesului. Iar pentru aceasta este nevoie de foarte multă pasiune, de interes sincer pentru ca lucrurile să fie duse la bun sfârșit. Cu cât depui mai multă energie, cu cât te implici mai mult, cu atât rezultatele nu întârzie să apară. Bineînțeles că este nevoie și de foarte multă putere interioară, dar și de existența unor principii bine trasate și respectate cu strictețe, în acord cu perspectivele pe care le urmărim.
Ce faci când simți că viața ta este dezechilibrată?
Simplu: te întorci la aceste noțiuni fundamentale și reflectezi asupra modului în care ai ajuns să le supraestimezi pe unele în defavoarea celorlalte sau doar să greșești neacordându-le unora dintre ele importanța cuvenită. Apoi, trebuie să treci la acțiune și, mai ales, să treci peste prejudecăți. Munca intensă, eforturile prelungite depuse o perioadă mai lungă de timp nu duc la un dezechilibru decât dacă nu știi să ridici și aspectele vieții personale la aceeași înălțime. Fă-ți o listă cu cele mai importante lucruri din viața ta. Nu cele mai plăcute sau distractive, ci cele mai importante. Redu lista la jumătate. Încă o dată. Până când ajungi la cinci sau șase la care nu poți să renunți cu niciun preț. Apoi ocupă-te cu seriozitate de ele, fie că e vorba de avere, dragoste, cămin, copii, succes profesional sau prieteni. Tratează toate aceste aspecte cu același interes și pasiune maximă. Fii creativ, pune-te în valoare, dă frâu liber imaginației în toate aceste direcții pe care le consideri importante pentru tine. Și, foarte important, învață să spui „NU!“. Mulți fac greșeala să își cheltuiască timpul și energia inutil, pentru a face pe plac unuia sau altuia, chiar conștienți fiind că nu este bine ceea ce fac.
Învață să refuzi – politicos, dar ferm – toate ofertele sau angajamentele care îți afectează propriile interese, pentru a-ți rămâne timpul necesar împlinirii propriilor dorințe.