Dacă vrei să îți găsești jumătatea, uită de simțuri sau intuiție și lasă-te ghidat de… descoperirile științifice. Mai precis, învață „știința atracției“.
Nu e ușor să găsim dragostea, dar asta numai pentru că nu știm unde și cum să o căutăm, făcând o sumedenie de greșeli. Cel puțin așa susține Andrew Trees, autor al unei cărți pe această temă, în care, folosind o varietate impresionantă de studii din diverse domenii, cum ar fi economia, teoria jocurilor sau psihologia evoluției, se încearcă descifrarea „codului iubirii“.
„Trăim într-o lume foarte variată, în care avem posibilitatea să facem multiple alegeri, totul depinde numai de noi“, mai susține Trees, care prezintă în cotidianul britanic „The Independent“ câteva dintre concluziile la care a ajuns după o investigație temeinică în această zonă.
Nu visa la un partener ideal!
Trees avertizează că speranțele și așteptările extravagante sunt contraproductive. „Poveștile romantice, miturile despre partenerul ideal nu ne fac decât rău și ne influențează negativ întâlnirile cu persoanele reale. Nu este deloc sănătos pentru moralul nostru să visăm la alesul sau aleasa inimii“, spune el, precizând totodată că, de multe ori, așteptările exagerate compromit o posibilă relație excelentă doar pentru că noi visăm la un anumit tip de frumusețe sau la o anumită consistență a venitului lunar. Mai mult, pe baza unui studiu intitulat „De la mândrie și prejudecată la persuasiune“, realizat de doi psihologi, Peter F. Todd și Geoffrey F. Miller, cercetătorul nostru susține că ar trebui să folosim regula „încearcă o duzină“. „După 12 relații, cu siguranță cea de-a 13-a persoană va fi o excelentă alegere“, afirmă el, bazându-se pe complicate statistici matematice. Din păcate, aceleași date arată că pentru asta e nevoie de aproximativ 33 de întâlniri mai mult sau mai puțin reușite.
Nu testa piața!
Cu toții obișnuim ca atunci când facem cumpărături, de exemplu, să studiem bine piața înainte, pentru a verifica cele mai bune oferte sau prețuri. Ei bine, în cazul de față este total neproductiv, pentru că de multe ori ne face incapabili să luăm o decizie. Iar ca să fie cât mai concludent, Trees ne oferă rezultatele unui studiu realizat pe un grup de consumatori într-un supermarket.
Aceștia au fost rugați să testeze mai multe sortimente de dulceață, 6 în prima zi, 24 în a doua zi, spunându-li-se că sortimentele care li se par gustoase le vor fi oferite la preț redus. Ce s-a întâmplat? În prima zi, în care au existat mai puține tipuri de dulceață, au fost vândute circa 30% din borcane, în timp ce a doua zi, când au fost puse la dispoziție mult mai multe sortimente, nu s-au vândut decât 3% din ele.
„Prea multe opțiuni ne blochează“, este concluzia trasă de Trees, care precizează că prea multe opțiuni ne determină să fim mai pretențioși și mai puțin ușor de satisfăcut.
Fii spontan!
Trees mai spune că dacă stăm prea mult pe gânduri, atunci omorâm orice speranță. Un alt studiu realizat pe două grupuri de studenți arată că modul cel mai bun de a distruge o relație este să te gândești tot timpul la ea și să o supraanalizezi. Astfel, studenții din primul grup au fost rugați să spună repede cât cred că va mai dura relația lor actuală de iubire, iar cei din al doilea grup au fost lăsați mai mult timp să se gândească. Până la urmă s-a dovedit că primii au dat răspunsuri mai apropiate de realitate.
Nu sta mai mult de 45 de minute la prima întâlnire!
În cazul în care sunteți adeptul relațiilor online, nu le începeți în weekend, altfel riscați să dați de înțeles că aveți prea mult timp liber de pierdut, prin urmare nu sunteți o persoană interesantă și sociabilă.
Nu stați mai mult de 45 de minute la prima întâlnire. Studiile arată că o femeie decide în 5 secunde și un bărbat în 10 secunde dacă există sau nu o atracție față de persoana cu care se întâlnește între patru ochi pentru prima oară.
În plus, atunci când începeți o nouă relație cu cineva, comportați-vă ca și când ar avea toate calitățile pe care vi le doriți.