Toate alimentele conțin în mod natural cantități mici de bacterii. Pregătirea necorespunzătoare și nespălarea alimentelor, decongelarea necorespunzătoare sau apa contaminată sunt doar câteva dintre cauzele intoxicațiilor alimentare.
Paraziții, toxinele sau substanțele chimice pot de asemenea contamina alimentele și pot duce la intoxicații și neplăceri.
Intoxicația alimentară apare și atunci când sunt consumate alimente, fructe sau legume care conțin substanțe otrăvitoare.
Semnele și simptomele intoxicatiei alimentare variază în funcție de sursa contaminării. Diareea, greața, durerile abdominale, voma și deshidratarea sunt însă principalele simptome ale intoxicației alimentare. Alte simptome ale intoxicației alimentare sunt durerile de cap, crampele abdominale sau frisoanele. De obicei, aceste simptome apar în decurs de câteva ore de la consumul de alimente contaminate.
Vremea caldă aduce odată cu serile mult mai lungi și un sentiment de bucurie pentru împătimiții care-și petrec mai mult timp în aer liber.
În timpul zilelor de vară, ne-am propus picnicuri și gratare și în general o atitudine mai relaxată la mese. Nu este de mirare că și numărul cazurilor de intoxicații alimentare tinde să crească în timpul verii.
Pregătirea unei mese în aer liber impune anumite condiții mai speciale având în vedere riscurile la care ne expunem. Temperatura este factorul de risc cel mai ridicat. Dacă mâncarea rece este lăsată afară pentru perioade lungi de timp la temperaturi calde, riscul de intoxicații alimentare crește. Totodată, dacă mâncarea gătită nu este pregătită la o temperatură suficient de mare, ea devine un risc pentru consumator.
Pentru a preveni intoxicațiile alimentare pe caniculă:
– Păstrați alimentele reci la „rece“ și pe cele gătite la cald la „fierbinte“
– Folosește tocătoare separate pentru carne sau legume pentru a preveni contaminarea
– Dacă aveți îndoieli despre un anumit aliment e de preferat să-l aruncați
– Păstrați carnea, peștele sau alte materii prime departe de alte alimente în coșul de cumpărături și în timpul preparării alimentelor în bucătarie
– Căutați datele de expirare ale produselor cumpărate
– Păstrați carnea la marinat, în frigider, până când sunteți gata să o pregătiți
– Spălați bine fructele și legumele înainte de a le mânca
– Spălați-vă bine pe mâini înainte, în timpul și după prepararea și consumul de alimente.
Pregătirea alimentelor într-un mediu curat este primul pas.
În cazul în care prepararea alimentelor se face afară (poate că într-un camping sau într-o zonă de picnic), mâinile trebuie spălate încă înainte de prepararea și manipularea alimentelor. În cazul în care aprovizionarea cu apă pentru spălarea mâinilor este problematică, servețelele umede, antibacteriene pot fi de un real ajutor.
Copiii, în special cei mici, au tendința de a atinge alimentele, fructele, aceștia fiind și cei mai expuși la riscurile unei intoxicații.
Carnea crudă și carnea fiartă trebuie să fie pregătite separat.
Toate produsele alimentare (crude sau gătite), ar trebui păstrate la rece, pe cât posibil, până în momentul gătirii sau servirii lor. În comerț se găsesc lăzi frigorifice izolate care pot fi conectate la o priză auto și pot fi folosite ca un frigider mobil.
Mai amintim aici și faptul că toate produsele alimentare, trebuie ținute departe de soare și acoperite împotriva contaminării de insecte.
Deși este mai sănătoasă decât prăjeala, mâncarea pregatită la grătar prezintă unele riscuri. Cel mai întâlnit dezavantaj este fumul scos de cărbunii încinși. Acesta pătrunde în carnea de pe grill, astfel formându-se substanțele cancerigene.
Metodele de gătit la temperaturi înalte, ca pregatirea la grătar sau prăjitul, fac din carnea de porc, vită, pasăre sau chiar pește, adevărate surse de chimicale cancerigene, în special dacă acestea sunt prea prăjite și formează o crustă de arsură.
Folosirea un gratar mobil nu este chiar așa simplă cum pare. Dacă mâncarea este plasată pe grătar prea devreme, în timp ce încă mai există flăcără, acesta se va afuma la exterior și va rămâne crudă la interior.
Acesta este unul dintre cele mai mari riscuri ce pot apare la un picnic, mai ales dacă folosim pe grătar bucăți de carne din păsări de curte.
Multe persoane preferă carnea cu grăsime în locul celei macre. Grăsimea poate determina apariția afecțiunilor cardio – metabolice.
Gătită pe grătar, carnea grasă este și mai dăunătoare deoarece când picură grăsime pe cărbunii încinși se produce un fum umplut cu hidrocarburi aromatice policiclice (substanțe dăunatoare organismului).
Din cauza cărnii împregnate cu fum pot apărea anumite boli, precum cancerul de colon și rect sau cancerul de pancreas.
Condimentele nu sunt folosite doar pentru a da gust și savoare mâncării, ci și pentru a proteja carnea de pe gratar.
Dacă prepari carne grasă pe grătar, folosește o folie pentru protecție. Împăturește carnea în acea folie și apoi înțeap-o cu furculița până obții câteva găuri mici. În acest mod, în momentul coacerii, grăsimea se poate scurge și poate cădea pe cărbuni, însă fumul rezultat nu va mai putea să pătrundă în carne.
Pentru prepararea cărnii în folie este indicat să folosești o spatulă în locul obișnuitei furci pentru grătar. Astfel, când întorci carnea folia nu se va deteriora.
S-a dovedit ștințiific faptul că mâncarea condimentată și preparată pe grătar conține aproximativ 88% mai puține substanțe cancerigene decât carnea care nu este marinată
Folosește cât mai multe condimente: cimbru, piper roșu, piper negru, rozmarin, salvie, busuioc, chilli, coriandru, ghimbir sau maghiran. Lasă carnea condimentată minim o oră la frigider pentru ca aromele să pătrundă în ea.
Intoxicația alimentară nu este o afecțiune gravă, însă dacă provine de la pește, fructe de mare sau ciuperci este indicat să mergi de urgență la medic.
Parmac Lucian