Un studiu condus de cercetătorii de la Johns Hopkins University din Baltimore, Maryland, a descoperit o legătură semnificativă între stilul de viață și sănătatea inimii într-o perioadă relativ scurtă.
Exercițiile fizice regulate, o dietă alimentară mediteraneană, păstrarea unei greutăți normale și, cel mai important, renunțarea la fumat sunt cele patru principii-cheie pentru o viață sănătoasă, spun cercetătorii americani, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetătorul Haitham Ahmed, de la Centrul Ciccarone pentru prevenirea bolilor de inimă de la Johns Hopkins, declară: "Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care a avut ca temă găsirea unor asocieri protective între factorii de viață cu risc scăzut și semnele timpurii ale bolilor vasculare. (…) Am evaluat datele a peste 6.200 de bărbați și femei, cu vârste între 44 și 84 de ani, caucazieni, afro-americani, hispanici și chinezi".
Toți cei care au adoptat cele patru obiceiuri sănătoase au prezentat 80% mai puține riscuri de deces prematur, în comparație cu participanții care nu au un stil de viață sănătos.
Participanții la acest studiu au fost recrutați din șase centre universitare medicale și nu au avut un diagnostic de boli cardiovasculare. Acestora li s-au făcut tomografii computerizate pentru măsurarea depozitelor de calciu din vasele coronariene. De asemenea, cercetătorii au verificat dacă participanții au avut un istoric de atac de cord, dureri în piept, angioplastie.
Roger Blumenthal, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea Johns Hopkins și autor principal al studiului, a spus că, dintre toți factorii ce țin de stilul de viață, cel care trebuie evitat este fumatul, cercetătorul subliniind că renunțarea la acest viciu joacă un rol foarte important în reducerea riscului de boli cardiace.
Cercetătorii au spus că studiul lor arată importanța unor principii sănătoase de viață în reducerea riscului de boli cardiace, dar și pentru prevenirea mortalității din varii cauze. Ahmed a mai spus că adoptarea acestor principii de viață sănătoase poate influența pozitiv starea de sănătate, în ciuda unor factori de risc pe care oamenii nu îi pot controla, precum istoricul medical al familiei și vârsta.
De asemenea, un studiu anterior arăta faptul că o dietă mediteraneană poate reduce cu o treime riscul de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral.
Mediafax