Delfinii sunt capabili să își recunoască confrații chiar și după o despărțire de 20 de ani, afirmă autorii unui studiu publicat miercuri, care atribuie acestui mamifer marin cea mai lungă memorie socială înregistrată vreodată la un animal.
Elefanții au reputația că nu își uită niciodată semenii, însă aceasta se bazează până în prezent doar pe "dovezi anecdotice", a subliniat autorul studiului, Jason Bruck, de la Universitatea Chicago din Statele Unite.
Studiul s-a bazat pe recunoașterea pe termen lung de către delfini a "semnăturii" lor personale, o fluierătură caracteristică care ține loc oarecum de nume și care face ca fiecare exemplar să fie imediat identificat de semenii săi.
Biologul american a încercat să afle dacă delfinii păstrează în memorie "semnătura" unui seamăn al lor de care au fost despărțiți multă vreme.
Studiul a fost realizat pe 43 de delfini din șase parcuri acvatice diferite, inclusiv Parcul Brookfield din apropiere de Chicago. Cele șase structuri au particularitatea de a fi făcut schimburi de animale între ele, păstrând o evidență exactă a istoricului acelor transferuri.
În acest experiment, delfinii au ascultat înregistrări cu fluierături ale semenilor săi. Delfinii reacționau mai puternic atunci când ascultau fluierături care le erau familiare, adică cele ale unor exemplare cu care au fost în contact, chiar dacă acest lucru se întâmpla cu mulți ani în urmă.
"Atunci când auzeau un delfin pe care îl cunoșteau, se apropiau foarte repede de boxe", a explicat Jason Bruck. "Uneori, se învârteau în jurul boxelor, fluierau, încercau să obțină un răspuns", a adăugat el
Cercetătorul american a citat cazul delfinilor Allie și Bailey, în vârstă de 2 ani, respectiv 4 ani, atunci când au trăit împreună la Dolphin Connection, în Arhipelagul Keys din Florida. Allie trăiește în prezent la Grădina Zoologică Brookfield, iar Bailey trăiește la Dolphin Quest din Insulele Bermude. La 20 de ani și șase luni de la ultima lor zi petrecută împreună, Bailey a recunoscut încă "vocea" lui Allie.
Potrivit autorului acestui studiu, publicat în revista Proceedings B, editată de The Royal Society din Marea Britanie, delfinii prezintă un nivel de recunoaștere "foarte comparabil cu memoria socială a oamenilor".
Acest tip de recunoaștere poate fi chiar mai durabil la delfin decât la om, afirmă el, întrucât fluierătura unui delfin rămâne aceeași timp de mai multe decenii, în timp ce chipurile umane se schimbă de-a lungul anilor.
Totuși, deocamdată nu este cunoscut motivul pentru care delfinii au o memorie socială atât de lungă.
În natură, ei au o speranță medie de viață de 20 de ani, însă anumite exemplare trăiesc până la 45 de ani sau chiar mai mult.
Mediafax