Descoperiri arheologice impresionante pe strada Vasile Alecsandri din centrul Timișoarei. Cele mai spectaculoase sunt zidurile celei de-a doua geamii din Pașalâcul Timișoarei.
„Construcția apare pe planul Perette din 1716 ca fiind moscheea Ali Bey”, precizează Constantin Inel, coordonatorul echipei de arheologi din Alba Iulia. De miercuri începe cercetarea în detaliu a acestor vestigii, iar arheologul nu exclude varianta în care raportul final va propune păstrarea lor in situ, scrie tion.ro. Pe strada Vasile Alecsandri, în urma cercetărilor arheologice întreprinse de colectivul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, începând cu data de 24 martie 2014, în sectorul de stradă cuprins între Piața Libertății și strada Savoya, au fost descoperite mai multe complexe arheologice. Astfel, a fost scoasă la lumină o casă de lemn descoperită la intersecția Savoya cu Alecsandri, la adâncimi cuprinse între -0,50-1,30m. ”Locuința a fost probabil distrusă în timpul asediului din 1716, deoarece pe podeaua de lemn (păstrată parțial) a fost descoperit un fragment de ghiulea de fontă; locuința era orientată paralel cu strada medievală ce a fost surprinsă în imediata apropiere (cu orientare N-NV-S-SE)”, precizează Constantin Inel, arheologul coordonator. Arheologii au mai descoperit structuri de lemn ale unei străzi medievale în intersecția străzilor Savoya și V.Alecsandri, stradă surprinsă pe o lungime de cca.8 m și pe o lățime păstrată de cca.4,5 m, fiind relevate cel puțin trei faze de refacere. ”Starea de conservare a străzii este precară, fiind afectată atât de distrugerile din perioada asediului din 1716, dar și de intervențiile din perioada contemporană, când numeroase canalizații pentru utilități au străpuns și traversat structurile de lemn. Pe mijlocul străzii a fost surprinsă o rigolă cu margini de lemn, destul de lată, lucrată în forma literei V, care a fost realizată la refacerea ultimului nivel de stradă, astfel că străpunge toate etapele anterioare ale străzii”, explică specialiștii din Alba Iulia.
Probabil cea mai importantă descoperire în acest perimetru o reprezintă Moscheea Ali Bey, ale cărei ziduri se află chiar în fața actualului magazin Stirex. ”Fragmentele de ziduri de cărămidă apar la -0,36 m sub carosabilul străzii V. Alecsandri. Zidurile fragmentare reprezintă colțul unei construcții de plan dreptunghiular, ce apare pe planul Perette din 1716 ca fiind moscheea Ali Bey, starea lor de conservare fiind puternic afectată de intervenții de epocă contemporană când, pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare, au fost sparte părți importante din traseul zidurilor. Acest sector este în curs de cercetare, la finalizarea lui putând fi făcute și propuneri pentru conservarea in situ, cel mai probabil cu marcarea traseului lor la nivelul caldarâmului străzii, datorită atât stării de conservare precare, cât și datorită funcțiunilor viitoare ale acestui sector stradal”, precizează Constantin Inel.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane