O nouă dietă, inspirată de Ramadan, luna din calendarul islamic dedicată postului, demontează mitul potrivit căruia consumul de carbohidrați în timpul serii este cel mai periculos pentru siluetă, sugerând că o porție de paste la sfârșitul zilei are printre beneficii reducerea riscului de diabet și de boli cardiace.
O echipă de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a realizat studiul după analizarea dietelor musulmanilor din perioada Ramadan, când oamenii țin post în timpul zilei și mănâncă la cină mese bogate în carbohidrați, scrie Daily Mail.
Sursă bună de energie, clasa carbohidraților include pastele integrale, pâinea, orezul și boabele de fasole.
Potrivit cercetătorilor, dieta crește nivelul de sațietate – sentimentul de săturare – și influențează producerea de hormoni asociați cu factorii de risc de atac cardiac. Ei au asigurat că regimul este promițător pentru oamenii supraponderali care încearcă să slăbească.
„Ideea a venit de la studiile asupra musulmanilor în perioada Ramadan, când aceștia țin post în timpul zilei și consumă seara alimente bogate în carbohidrați, în acea perioadă secreția de leptină suferind schimbări“, a spus profesorul Zecharia Madar, savant șef în Ministerul de Educație al Israelului.
La studiu au participat 78 de ofițeri de poliție, care au fost supuși fie dietei Ramadan (carbohidrați la cină), fie dietei constând în pierderea controlată a kilogramelor (carbohidrați în timpul zilei).
După șase luni, cercetătorii au examinat efectele regimului experimental asupra secreției a trei hormoni: leptina – hormonul sațietății, grelina – hormonul foamei, și adiponectina – hormonul care leagă rezistența la insulină de sindromul metabolic.
Rezultatele cercetării au arătat că dieta experimentală a dus la schimbări pozitive în profilurile hormonale ale celor care au ținut regimul Ramadan. În comparație cu „grupul controlului“, dieta nouă a numărat printre efecte scăderea senzației de foame, reglarea greutății, a circumferinței abdominale și a grăsimii corporale.
Persoanele care au respectat dieta Ramadan au demonstrat, de asemenea, îmbunătățiri privind nivelul de zahăr și de lipide din sânge și riscurile de inflamare. Studiul, publicat în jurnalele de Nutriție, Metabolism și Boli Cardiovasculare (Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases journals), sugerează, mai departe, că efectele pe care le are concentrarea carbohidraților consumați spre sfârșitul zilei îi avantajează pe oamenii cu risc ridicat de diabet sau de boli cardiovasculare din cauza obezității.
„Descoperirile reprezintă baza pentru o dietă alternativă mai potrivită pentru aceia care întâmpină dificultăți în respectarea dietelor de-a lungul timpului“, a explicat profesorul Madar.
„Următorul pas este să înțelegem mecanismele care duc la rezultatul obținut.“
Mediafax