Bărbații care obișnuiesc să meargă la saună sunt avertizați că acest obicei le poate dăuna, potrivit unui studiu la care au participat mai mulți bărbați finlandezi.
Subiecții studiului au petrecut la saună câte 15 minute de două ori pe săptămână, pe o perioadă de trei luni în care le-a fost monitorizată calitatea spermei. Specialiștii au constatat că, la finalul studiului, calitatea spermei participanților era mai scăzută decât la început și că aceasta a revenit la normal la șase luni de la încetarea experimentului, scrie dailymail.co.uk.
Potrivit cercetătorilor, în timpul saunei, temperatura scrotului crește cu până la trei grade celsius. "Testiculele atârnă de corpul bărbaților pentru a se răcori, iar, în cazul celor ale căror testicule nu au coborât în scrot, sperma poate fi infertilă", afirmă doctorul Andrew Kramer, urolog la University of Maryland Medical Centre. Acesta adaugă că bărbații care folosesc sauna se confruntă și cu modificări ale ADN-ului spermei.
"Folosirea excesivă a saunei, mai ales în Țările Nordice, este una dintre cauzele numărului mare de infertilitate masculină și se impune astfel luarea de măsuri în schimbarea stilului de viață", spun autorii cercetării. Aceștia adaugă că, în țările unde sauna este des folosită, specialiștii ar trebui să atragă atenția asupra efectelor, prin amplasarea, la loc vizibil a unor panouri sau pliante informative. Dar calitatea spermei poate fi afectată și de căldura degajată de laptop, ajungând până la instalarea infertilității, au arătat studii anterioare. Potrivit datelor recente, cazurile de infertilitate la bărbați au crescut cu până la 38% în ultimii zece ani, principalele cauze fiind legate de stilul de viață și de alimentație. O cercetare recentă, efectuată în Spania, a evidențiat faptul că până și bărbații tineri se confruntă cu probleme de calitate a spermei, care scade cu aproximativ două procente în fiecare an, situația fiind alarmantă, spun specialiștii care atrag atenția asupra faptului că s-ar putea ajunge în timp la infertilitate.
De asemenea, un studiu care a durat 10 ani și a cuprins peste 200 de bărbați, a demonstrat că s-a ajuns de la o concentrație medie de 72 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, în 2001, la 52 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, în 2011. În același context, un studiu britanic publicat în luna februarie arată că aproximativ 20% dintre cupluri încearcă mai bine de un an să devină părinți, iar efortul este uneori atât de mare încât duce la despărțirea unor cupluri.
Mediafax
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane