Home Life Este moral să putem „cumpăra” un copil „perfect”?

Este moral să putem „cumpăra” un copil „perfect”?

DISTRIBUIŢI

Începând de săptămâna trecută, la clinica Bridge Centre din Marea Britanie, orice femeie are șansa să câștige la tombolă posibilitatea de a alege un ovul pus la dispoziție de donatoare din SUA, ales în funcție de înălțimea, culoarea părului și a ochilor sau rasa dorite.
Norocoasa câștigătoare la tombolă va putea să aleagă respectivul ovul în funcție de caracteristicile donatoarei, aspect, educație, carieră profesională. Odată cu această șansă, ea beneficiază de o sumă de 13.000 de lire sterline, cu ajutorul căreia va fi supusă procedurilor de fertilizare in vitro la o clinică partenera din Statele Unite, scrie „Daily Mirror“, preluat de ziare.com.

Catalog online

Lansat în premieră, acest serviciu le permite britanicelor să își încerce norocul în a obține ovulul mult dorit în baza caracteristicilor mamelor care donează. Clientele pot face alegerea dintr-un catalog pus la dispoziție online, în care se prezintă culoarea naturală a părului, înălțimea, greutatea sau rasa americancelor care își donează ovule pentru bani, acest serviciu fiind plătit în SUA.
Mai mult, în catalog pot fi văzute și fotografii din copilărie ale potențialelor mămici, pentru ca britanicele care apelează la acest serviciu de fertilizare in vitro să știe cum va arăta copilul lor. Această inedită inițiativă a lansat aprigi dispute în Marea Britanie. Este moral să poți alege cum va arăta copilul tău?
Nu contestăm efectul benefic al acestui procedeu medical în cazul în care o femeie are probleme în a procrea, dar nu cumva există riscul major de a se ajunge la o fertilizare in vitro „de fițe“, cum se spune?

Miracol transformat într-o afacere

Josephine Quintavalle, specialist în probleme de etică a reproducerii umane, se declară total împotriva acestei modalități de a aduce pe lume un copil: „Se transformă miracolul conceperii unei vieți într-o afacere comercială. De altfel, legile europene nu permit comerțul cu organe sau țesuturi vii, de aceea întreaga activitate este dubioasă din punct de vedere legal.
Pe de altă parte, această clinica și partenera ei din SUA se folosesc de vulnerabilitatea unor femei disperate de a avea un copil și care ar plăti oricât pentru asta.
Iar procesul de sortare a fotografiilor și de alegere a celor convenabile mi se pare sinistru. Ce urmează? Ca părinții să dea în judecată clinica după ce vor constata că micuții nu seamănă cu copiii perfecți pe care și i-au dorit?
Pe de altă parte, ce se va întâmpla cu acești copii când vor crește și vor afla că au venit pe lume în urma unui proces de selecție?
Haideți să nu ne mai ferim și să o spunem foarte clar: nu este vorba de «donație», ci de «vânzare-cumpărare» de copii, pentru că femeile care își pun la dispoziție ovulele nu ar face-o dacă nu ar fi plătite. Atunci de ce ne mai scandalizăm când aflăm că se dau bani pentru adopții? În esență, e vorba despre același lucru.
Și mai scandalos este faptul că loteriea aceasta este organizată în special pentru femei cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Oricât de mult am aprecia feminismul, trebuie să ne obișnuim că nu putem avea totul pe lumea asta, iar ceasul nostru biologic ne spune foarte clar care este vârsta la care ar trebui să avem copii și care este cea la care ar trebui să ne luăm gândul de la acest lucru“.
Opinii pro Mohamed Menabawey, director medical la Bridge Centre, este însă de părere că banii nu reprezintă valoarea ovulului, pentru că ea nu poate fi cuantificată, ci doar anumite costuri complementare: „Cum să poți cumpăra un ovul? Ce preț să îi pui, 10 milioane, 100 de milioane? Nu despre asta este vorba aici.
Acestor femei li se dă șansa de a obține ceea ce doresc cu disperare, un copil. Mai ales în condițiile actuale, în care legea britanică nu mai asigură deplinul anonimat al donatoarelor. Banii despre care vorbim compensează anumite cheltuieli, cum ar fi faptul că femeile acestea lipsesc de la serviciu timp de o lună, cât durează procedurile medicale.
Pe de altă parte, ce este rău în a ști cât mai multe despre viitorul tău copil? Nu este vorba, așa cum se spune, ca o femeie să își aleagă copilul perfect, ci pur și simplu ca ea să aibă o minimă siguranță că micuțul se va putea adapta ușor în noua sa familie. La fel se pune problema și în cazul adopțiilor, și acolo se ține cont de aspect, rasă sau grupa sanguină, de exemplu.
În același timp, noi încercăm să dăm o șansă femeilor cu vârste înaintate, care nu au avut norocul să aibă copii până la, să zicem, 40 de ani. Este o realitate, de ce să ne ferim să o spunem. Societatea modernă presupune că o femeie are dreptul să facă studii, să aibă o carieră și să evolueze profesional în aceeași măsură ca un bărbat. De ce să le acuzăm pe cele care trec de o anumită vârstă fără să aibă un copil?
Faptul că le putem da speranța de a avea o familie reușită nu trebuie să fie de condamnat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.