Home Life „Eu când vreau să fluier, fluier” – propunerea României pentru Oscar 2011

„Eu când vreau să fluier, fluier” – propunerea României pentru Oscar 2011

DISTRIBUIŢI

Filmul regizorului Florin Șerban „Eu când vreau să fluier, fluier“ a fost desemnat de reprezentanții Centrului Național al Cinematografiei (n.r. – CNC) să reprezinte România la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină“, eveniment care va avea loc în ianuarie 2011.
Astfel, juriul format din Eugenia Vodă, critic de film și realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic de film, Mihai Chirilov, critic de film, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania (n.r. – din Cluj-Napoca), Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase, director de imagine și regizor, și Eugen Athanasiu, critic de film, a ales ieri, cu o majoritate de cinci voturi, ca lungmetrajul  lui Florin Șerban să reprezinte România la secțiunea „cel mai bun film străin“ a premiilor Oscar. „Mă bucură lucrul acesta, dar nu trebuie să facem un spectacol din el, deoarece este o propunere pentru nominalizare. Încă nu s-a încheiat procesul. Mă bucur că filmul a fost socotit“, a declarat regizorul peliculei, Florin Șerban, citat de agenția Mediafax. Pe de altă parte, filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“, debutul în lungmetraj al lui Florin Șerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiția oficială a Festivalului de la Berlin, reușind să obțină două premii importante: marele premiu al juriului – Ursul de Argint – și distincția „Alfred Bauer“. În ceea ce privește acțiunea lungmetrajului mai sus-amintit, firul epic se centrează pe mediul carceral din România, și-n special pe reeducarea tinerilor aflați în penitenciar. Astfel, după patru ani petrecuți într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (n.r. – interpretat de George Piștereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind „jupân“. Cu două săptămâni înainte de eliberare, el primește o vizită neașteptată. Află că mama lui s-a întors acasă, după mult timp, din Italia și vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluție. Cele cinci zile devin o eternitate când el se îndrăgostește de o frumoasă studentă  la Sociologie, Ana (n.r. – Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleșit de emoții și presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.
Buget mic, succes garantat!
Deși această deviză nu este întotdeauna valabilă în România, în cazul filmului lui Radu Șerban a funcționat cu succes, acesta având la dispoziție circa 900.000 de euro, din care finanțare directă de 250.000 de euro de la Centrul Național al Cinematografiei. În ciuda acestor condiții, proiectul „Eu când vreau să fluier, fluier“ a primit două premii la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo: în 2009 a primit servicii de postproducție în valoare de 80.000 de euro, iar în 2008 a primit premiul „The Magic Box Service“ la CineLink. Potrivit regulamentului Academiei americane de film, care acordă premiile Oscar, producțiile eligibile la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină“ trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza, care să fi fost lansate în țara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2009 și nu mai târziu de 30 septembrie 2010. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puțin șapte zile consecutiv într-un cinematograf și să aducă încasări producătorului și distribuitorului.
Propunerile țărilor trebuie să fie primite de Academia americană de film până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare țară poate avea o singură propunere. Nominalizările la premiile Oscar 2011 vor fi anunțate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles. Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011.
Anul trecut, propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină a fost „Polițist, adjectiv“, de Corneliu Porumboiu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.