Duminică, în jurul orei 21.08, austriacul Felix Baumgartner, a realizat cu succes și în premieră mondială saltul în cădere liberă din stratosferă, plonjând de la o altitudine record de 39.043 de metri deasupra statului american New Mexico. El a depășit în cădere liberă viteza sunetului, stabilind un record mondial.
„Permiteți-mi să vă spun un lucru: atunci când te afli pe acoperișul lumii, devii mult mai umil. Nu te mai gândești la doborârea unor recorduri, nici la obținerea unor date științifice – singurul lucru pe care ți-l dorești atunci este să te întorci acasă în viață“ a spus austriacul.
El a mai adăugat totodată, că la un moment dat a fost pe punctul de a-și anula misiunea, întrucât vizorul căștii de protecție pe care o purta în timpul saltului se aburise. Potrivit datelor preliminare, temerarul austriac a reușit să depășească viteza sunetului în cădere liberă, stabilind un record mondial. Astfel, Felix Baumgartner a avut în timpul coborârii o viteză de 1.342,8 kilometri/oră.
Felix Baumgartner este prima persoană din lume care a depășit viteza sunetului fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins chiar în ziua în care se celebrează 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, pilotat de Chuck Yeager în 1947.
Plonjând de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit duminică și un alt record mondial – saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine, a confirmat în conferința de presă Brian Utley.
Recordul pentru saltul cu parașuta în cădere liberă era deținut din 1960 de un fost colonel din aviația americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spațiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Felix Baumgartner a primit indicații de la sol, în timpul ascensiunii și în timpul căderii sale, chiar de la cel al cărui record l-a depășit, Joe Kittinger. Kittinger a participat și la conferința de presă, organizată după reușita saltului lui Baumgartner.
Totuși, Baumgartner nu a depășit și un al doilea record deținut de Kittinger, care s-a aflat în cădere liberă timp de 4 minute și 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat în cădere liberă doar 4 minute și 19 secunde.
Scopul principal al lui Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, a fost acela de a depăși viteza sunetului în cădere liberă – o premieră mondială -, plonjând de la o altitudine record. El a depășit altitudinea pe care și-o propusese, de 36.576 de metri, realizând saltul de la peste 39.000 de metri.
Cu textul „Born to fly“ (Născut pentru a zbura, n.r.) tatuat pe antebraț, austriacul în vârstă de 43 de ani a sperat să adauge mai multe recorduri în palmaresul său: căderea liberă realizată de la cea mai mare înălțime și cea mai rapidă săritură liberă. De asemenea, Felix Baumgartner a intenționat să devină primul om care depășește viteza sunetului fără a se afla într-un echipament special de zbor.
În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a depășit și un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman, potrivit explicațiilor oferite de specialiștii care au comentat transmisiunea live.
A fost pentru prima dată în istorie când a fost lansat un balon de o asemenea mărime, la care a fost atașată o capsulă în care s-a aflat echipaj uman. În respectiva capsulă, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta să respire la o asemenea altitudine, potrivit explicațiilor care au însoțit transmisiunea live a misiunii.
Înainte de a se arunca în gol, Baumgartner a spus: „Câteodată trebuie să urci foarte sus pentru a-ți da seama cât ești de mic“ („Sometimes you have to go really high to see how small you are“). Evenimentul, pentru care austriacul s-a pregătit de cinci ani, programat să aibă loc inițial pe 8 octombrie, a fost amânat de mai multe ori din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, întâi pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie și, cel mai recent, pentru duminică.
Pentru a se pregăti pentru această performanță, parașutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico – primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri – atingând viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-și deschide parașuta.
„Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depășește bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut“, a declarat Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire pentru marele salt. „Cred că totul este o chestiune de pregătire. Trebuie să îți faci bine treaba. Și îmi displace să fiu numit un iubitor de senzații tari sau dependent de adrenalină, pentru că nu sunt deloc așa. Îmi place ca totul să fie foarte bine pus la punct“, a mai spus Baumgartner.
Unul dintre principalele obiective ale proiectului „Stratos“ constă în colectarea de date științifice care ar putea să amelioreze siguranța călătoriilor spațiale permițând, în cazuri de urgență, salturile cu parașuta de la mare altitudine.
Parmac Lucian