Lecții de anatomie, primele transfuzii de sânge, terapie rudimentară cu raze X, maladiile modelelor din picturile celebre și picturi în care artiștii și-au reflectat propria suferință au fost unele dintre subiectele conferinței „devorate“ de publicul de la Teatrul Național București, timp de peste o oră.
În „Operația la picior“ (1628), de Adrian Brouwer, un felcer taie cu bisturiul rana de la piciorul unui bătrân care caută să-și stăpânească suferința. Pictorul, influențat de tradiții flamande și olandeze, era obișnuit cu gesturile de „mică chirurgie“ și alte manevre de îngrijire necesare propriei persoane, în urma încăierărilor la care participa.
Jules Adler realizează în 1892 „Transfuzie de sânge de capră „. Metoda trasfuziei de sânge de la capră la om era periculoasă și ineficientă, dar a fost utilizată o perioadă împotriva tuberculozei.
În locul unui singur medic pictura înfățișează o echipă, sugerând că persoanele implicate se pot schimba, dar nu și tehnica procedurii ghidată de un protocol. Reprezentarea sângelui este discretă, acesta fiind vizibil doar prin contrastul cu paloarea extremă a pacientei și cu predominanța culorii albe din încăpere
În 1661, Rembrandt pictează circumcizia. Conform legii ebraice, fiecare băiat evreu trebuie să fie circumcis la opt zile de la naștere (reprezentând admiterea copilului în alianța pe care Dumnezeu o face cu Israel). În tablou, circumcizia este efectuată în ieslea de la Bethlehem, de către un preot, în timp ce un altul citește un text și alături de el este Iosif. Copilul este ținut de Maria în timpul operației ritualice.
Mediafax