Un studiu realizat recent arată că numai gustul berii este suficient pentru a declanșa eliberarea de dopamină în creier. Oamenii de știință știu de multă vreme de ce alcoolul produce valuri de plăcere: în starea de ebrietate se eliberează dopamină, un neurotransmițător asociat și cu alte activități, cum ar fi somnul sau sexul, și care intervine în circuitul recompensei din creier, scrie maxisciences.com.
În schimb, studiul menționat sugerează că, la unele persoane, nu este nevoie să se ajungă la starea de ebrietate pentru a avea o astfel de senzație. Potrivit unor cercetători americani, care publică rezultatele studiului lor în revista Neurophychopharmacology, simplul gust al berii ar fi suficient pentru a provoca în câteva minute eliberarea de dopamină în creier. Cercetătorii, sub conducerea lui David Kareken de la Universitatea Indiana, au desfășurat cercetarea pe 49 de bărbați adulți, la care au ținut sub observație schimbările chimice din creier, cu ajutorul unui scanner topografic cu emisie de pozitroni.
Oamenii de știință au ales bărbați cu obiceiuri diferite în privința consumului de alcool. Unii erau mari consumatori, în timp ce alții beau extrem de rar. Toți au spus marca de bere pe care o consumă cel mai des. În cadrul experimentului, cercetătorii au recurs la un sistem automat care arunca în gura fiecărui participant 15 ml de bere din 15 în 15 minute, cantitate suficientă pentru ca ei să simtă gustul, dar cu alcool prea puțin ca să aibă efect asupra lor.
Același lucru a fost făcut cu apă și cu băutura energizantă Gatorade. Rezultatele au fost edificatoare. De îndată ce bărbații au gustat berea, creierul a ajuns în câteva minute la niveluri ridicate de dopamină, iar dorința de a bea bere a fost mai mare după câteva înghițituri decât după apă sau Gatorade.
'Este prima oară când rezultatele unui studiu arată că gustul unei băuturi alcoolice, fără ca alcoolul să aibă efect asupra corpului, poate declanșa eliberarea de dopamină în centrele de recompensă din creier', spune pr Kareken. Cantitatea de dopamină eliberată nu este însă aceeași la toți. Cei care aveau în antecedente probleme cu alcoolul în familie au eliberat mai multă dopamină după ce au gustat berea decât ceilalți. Marii consumatori, fără trecut din punct de vedere al alcoolismului, au prezentat niveluri medii de dopamină. Cercetătorii consideră că acest studiu ar putea explica de ce unii sunt mai predispuși la alcoolism decât alții și de ce le este mai greu să se lase de băut. Eliberarea de dopamină, imediat după o mică înghițitură de bere, ar constitui un mecanism puternic ce accentuează dorința lor de a bea.
Acest lucru sugerează faptul că tendința de a căuta plăcerea în alcool ar putea fi moștenită genetic. Rezultatele ar mai explica în oarecare măsură de ce persoanele cu trecut de alcoolism în familie sunt mai înclinate să fie ele însele alcoolice. Descoperirile trebuie totuși confirmate de alte studii. 'În ceea ce privește impactul istoricului familial, este foarte greu de evaluat și știut ce înseamnă acest lucru, așa încât nu putem fi siguri de efectul sau de importanța lui', a spus într-un comunicat Peter Anderson, profesor la Universitatea Newcastle.
Studiul vine totuși în completarea altora, care au arătat că anumiți stimuli asociați cu alcoolul declanșează eliberarea de dopamină în creier. 'Este bine știut că orice fel de semnal, cum ar fi mirosul, gustul, vederea, obiceiurile, poate trezi pofta de a bea', adaugă el. Studiul menționat 'demonstrează că gustul, luat singur, acționează asupra funcțiilor creierului asociate cu dorința'.
Geo Ioanid
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane