HIV, virusul responsabil pentru declanșarea SIDA, s-a reactivat în cazul a doi pacienți de sex masculin, care, în urma unor transplanturi de măduvă osoasă, au putut să renunțe la tratamentul antiretroviral, deoarece virusul atinsese inițial niveluri insesizabile.
Descoperirea, anunțată de publicația The Boston Globe, a fost prezentată la o conferință care s-a desfășurat recent în Boston, informează huffingtonpost.com.
Rezultatele sunt preliminare, dar cercetătorii au dorit să facă publică această informație cât mai repede. "Am considerat că ar fi incorect din punct de vedere științific să nu comunicăm mersul actual al lucrurilor, mai ales pentru pacienții potențiali", a afirmat coordonatorul cercetării, Timothy Henrich, medic la Brigham and Women's Hospital din Boston. Reactivarea virusului indică faptul că rezervele HIV ar putea să se ascundă mult mai adânc în organism decât au crezut inițial cercetătorii.
Informația conform căreia virusul ce declanșează SIDA a fost redus la niveluri insesizabile în cazul a doi pacienți a ținut prima pagină a ziarelor la începutul anului. În acea perioadă, cercetătorii au anunțat că pacienții respectivi, care erau seropozitivi și luat tratament antiretroviral, au putut să renunțe la medicație timp de câteva săptămâni, fără ca virusul să mai fie prezent în organism. Pacienții, afectați de limfomul Hodgkin, fuseseră supuși unui transplant de măduvă osoasă în timp ce luau medicamente antiretrovirale, iar în urma transplantului s-a observat că nivelurile HIV ajunseseră să fie insesizabile. Prima persoană "vindecată" de SIDA, Timothy Ray Brown, cunoscut și ca "Pacientul din Berlin", încă nu are nevoie de tratament împotriva HIV, acesta primind un transplant de celule stem de la o persoană cu o mutație genetică rezistentă la virus. Virusologii americani au anunțat, în luna martie, descoperirea primului caz de vindecare funcțională a unui copil infectat la naștere cu HIV, transmis de mama lui seropozitivă și netratată, după cum a informat AFP în 4 martie. În acest caz nu era vorba despre o eradicare din organism a virusului, însă concentrația acestuia era atât de mică încât sistemul imunitar al pacientului putea să îl controleze fără a fi ajutat de un tratament antiretroviral, au explicat atunci virusologii. Totodată, la momentul respectiv, specialiștii spuneau că singura vindecare completă, oficial recunoscută în lume, este aceea a americanului Timothy Brown, denumit "pacientul din Berlin". El a fost declarat vindecat după ce a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator prezentând o mutație genetică rară, care împiedică virusul să pătrundă în celule. Această grefă viza tratarea unei leucemii.
Mediafax