Home Life Homo sapiens a început să migreze din Africa în urmă cu cel...

Homo sapiens a început să migreze din Africa în urmă cu cel puțin 100.000 de ani

DISTRIBUIŢI

Omul modern – Homo sapiens – a migrat din Africa în urmă cu cel puțin 100.000 de ani, potrivit unor unelte din piatră descoperite în Emiratele Arabe Unite, migrația acestor triburi având loc mult mai devreme decât estimau oamenii de știință, informează AFP.
Prezența omului modern în Peninsula Arabică ar putea data din urmă cu aproape 125.000 de ani, consideră autorii acestui studiu, coordonat de Hans-Peter Uerpmann, de la Universitatea Eberhad Karls din Tübingen (Germania).
Descoperirea arheologilor germani a fost prezentată într-un studiu apărut în revista „Science“.
Perioada în care oamenii moderni au început să migreze de pe continentul african și cronologia dispersiei lor în jurul bazinului mediteraneean sau de-a lungul Peninsulei Arabice fac obiectul unei dezbateri care durează de foarte mulți ani în sânul comunității oamenilor de știință.
Cele mai multe dintre vestigiile descoperite până în prezent i-au făcut pe specialiști să afirme că migrațiile acestea  au avut loc în urmă cu 60.000 de ani.
Cercetătorii au descoperit acele unelte în situl arheologic Djebel Faya. Uneltele sunt din silex, ascuțite pe ambele fețe, pentru a tăia, săpa și strivi, barde (fără mâner) și instrumente de răzuit.
Savanții au început săpăturile în 2003, aducând la lumina zilei mai întâi artefacte datând din epoca fierului, a bronzului și din neolitic, înainte de a descoperi aceste unelte care datează din paleoliticul mijlociu, perioadă care a început în urmă cu 300.000 de ani și s-a încheiat în urmă cu 30.000 de ani.
Arheologii au recurs la tehnica numită „luminiscență prin stimulare optică“, metodă care permite identificarea numărului de ani de când acele obiecte sau materiale nu au mai fost expuse la lumină. Astfel, savanții au aflat că respectivele unelte din piatră datează din urmă cu 100.000-125.000 de ani.
În opinia autorilor acestui studiu, uneltele descoperite la Djebel Faya au relevat faptul că tehnicile folosite pentru a le fabrica semănau cu cele utilizate de primii oameni moderni din Africa de Est, însă erau diferite de cele apărute în Orientul Apropiat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.