Uitați de „.com”, fiți gata pentru „.bank” sau „.vegas”!
ICANN, grupul care gestioneză utilizarea sufixelor pe Internet, cum ar fi „.com”, a anunțat că anul viitor, site-urile își pot face propriul lor sufix. Dar, pentru că acest lucru se va poate face în schimbul unei taxe destul de mari, nu toată lumea va rezerva astfel de domenii, dar mișcarea ar putea declanșa creearea de sufixe noi pe web.
Internetul este deja un loc propice pentru publicitate la orice, de la hrană pentru animale de companie la brandurile personale ale vedetelor rock în devenire. În urma acestui demers, rolul Web-ului ca o platformă de marketing este gata să se extindă și mai mult, acum că, în calitate de organism de reglementare, ICANN, a deschis ușa unei game largi de nume de site-uri. Astfel, de anul viitor se va incheia era în care adresele de internet se încheiau într-un mod previzibil. Era domeniilor „.com”, sau „.gov” se apropie de sfârșit. ICANN spune că va accepta cereri pentru domenii cu sufix nou, care ar putea varia de la nume de companii („.apple” sau „.canon”) la termeni generici (cum ar fi „.bank” sau „.vegas”).
Rezultatul ar putea fi o inflație de domenii comerciale, începând cu anul viitor. Procesul de aplicare se deschide în 12 ianuarie, și va fi urmat de o perioadă în care ICANN va sorta cererile și va scoate la licitație domeniile cerute de către mai mulți aplicanți .
„ICANN a deschis sistemul de nume de domenii pe Internet, dezlănțuind imaginația umană la nivel mondial”, a declarat președintele ICANN, Rod Beckstrom, după votul dat de către consiliul de conducere al grupului. „Sperăm că această deschidere să permită sistemului de nume de domeniu să servească mai bine interesele utilizatorilor Internetului”.
Deși are un rol de reglementare a denumirilor siteurilor, ICANN este o organizație nonguvernamentala non-profit (ONG). Prin însuși statutul său, rolul său în calitate de coordonator al politicilor de numire are „un impact important asupra extinderii și evoluției Internetului”.
Să nu ne așteptăm, însă, ca toate aceste domenii „.com” vor dispărea pur și simplu, sau că fiecare celebritate își va lua un domeniu cu un nume de genul „.LadyGaga”. Unele vor încerca să facă acest lucru, dar ICANN a făcut procesul de lansare al unui sufix nou greoi și costisitor, punând, astfel, niște limite privind proliferarea sufixelor web exotice.
Cert este că societățile și alte entități comerciale se gândesc intens despre noua oportunitate. Iar pe de altă parte, se gândesc serios și la potențialele riscuri de a nu se afla în rândul celor ce profită.
Aplicarea la astfel de domenii va costa 185.000 dolari, iar persoanele sau organizațiile care fac cereri for fi obligate să prezinte o dovadă legitimă privitoare la numele pe care doresc să îl cumpere. Deja un grup de antreprenori din Las Vegas se luptă pentru dreptul de a opera domeniul „.vegas”, sperând că așa vor ajuta la dezvoltarea orașului.
Fostul jucător profesionist de hochei Ron Andruff lucrează cu federațiile internaționale de sport pentru a atribui domeniul „.sport”. Sierra Club și Greenpeace se luptă separat pentru dreptul de a opera sufixul „.eco”, în timp ce grupurile financiare comerciale sunt interesante de „.bank”, „.insure” și „.invest” pentru companiile membre.
Până în prezent, ICANN a susținut existența a 22 de sufixe majore (cum ar fi „.com” și „.org”), plus alte aproximativ 250 bazate pe criterii geografice, de exemplu „.ro” pentru site-urile cu sediul în România.
Încă de la începutul Internetului au fost luate cele mai dorite nume de domeniu având sufixul „.com”. Pentru că același lucru s-a întâmplat și cu celelalte sufixe majore, a apărut cererea de noi opțiuni de numire. În declarația oficială legată de acest subiect, ICANN a spus că a luat decizia după ani de discuții.
„S-au făcut eforturi puternice de a răspunde preocupărilor tuturor părților interesate, și pentru a ne asigura că securitatea, stabilitatea și flexibilitatea Internetului nu sunt compromise”, s-a spus în declarație.
Noul sistem permite alocarea de sufixe comerciale în mai multe limbi, inclusiv chineză și arabă.
Companiile pot încheia convenții între ele pentru a nu se ajunge la o luptă juridică pentru deținerea unuia sau a altuia dintre astfel de domenii. Dar experții juridici avertizează că, în căutarea de noi numiri, se poate ajunge la litigii, deoarece corporațiile deja existente vor încerca să se apere împotriva furtului de brand sau împotriva amenințării piratării conținutului.
Deținătorii de mărci comerciale se tem că ar trebui să înregistreze o mulțime de adrese de care nu au nevoie sau doresc să țină pur și simplu concurența de ele. ICANN a creat norme menite să ajute proprietariilor de mărci comerciale să-și apere brandurile lor. Va exista, de asemenea, un proces pentru a dezactiva rapid adresele care reprezintă încălcări clare ale politicii de drepturi de autor.
Steven Metalitz, un avocat al unei coaliții de studiouri de film, de înregistrare audio și alți titulari de drepturi de autor, crede, însă, că ICANN nu va fi suficient de agresiv în aplicarea acestor norme.
Dan Preda