Gheața de sub calota Antarcticii se topește cu regularitate și formează „buzunare“ de apă care îngheață din nou la adâncimi mari, formând astfel până la jumătate din grosimea totală a banchizei, potrivit unui studiu publicat joi, care ar putea schimba felul în care este percepută glaciația.
Potrivit AFP, această descoperire ar putea modifica felul în care oamenii de știință explică formarea și creșterea straturilor de gheață, mișcările lor și reacțiile lor la modificările de climă. Studiul a fost publicat în versiunea online a revistei americane „Science“ și a fost realizat de geofizicienii de la Universitatea Columbia din New York.
Specialiștii au considerat întotdeauna că straturile de gheață din Antarctica se formează începând de la suprafață și întotdeauna de sus în jos, prin acumularea zăpezii de-a lungul mileniilor.
Însă până de curând savanții nu știau ceea ce se petrecea în adâncime, sub calota glaciară.
„În general, ne gândim la straturile de gheață ca la prepararea unei prăjituri, știind că se începe printr-un strat căruia i se adaugă un alt strat“, a declarat Robin Bell, un geofizician de la Universitatea Columbia, coautor al studiului.
„Însă în acest caz este ca și cum cineva ar fi injectat un strat foarte gros chiar la bază. Apa a fost mereu considerată un element important pentru dinamica straturilor de gheață și mai ales ca un lubrifiant. Atunci când straturile de gheață se modifică, vrem să prevedem amploarea acestor schimbări și toate modelele noastre includ apă în stare lichidă sub gheață“, a adăugat savantul american.
Savanții americani au calculat că apa care îngheață din nou în adâncimile din Antarctica reprezintă până la 24% din stratul de gheață din jurul Domului A, un platou înalt de 4.206 metri, care reprezintă cea mai înaltă formațiune de pe banchiza glaciară din estul Antarcticii.
Această „placă“ are o suprafață de 9,8 milioane de kilometri pătrați, echivalând cu suprafața Statelor Unite.
Calota glaciară conține suficientă apă dulce pentru a face să crească nivelul mărilor și al oceanelor cu 60 de metri.
Dacă doar o mică parte din această calotă se topește și ajunge în oceanul planetar, multe orașe din regiunile de coastă, precum Miami, vor fi inundate.
Aceste cercetări fac parte dintr-un studiu inițiat de șase state despre munții invizibili Gamburtsev, un lanț mai mare decât Alpii, „îngropați“ sub un strat de gheață de peste trei kilometri.
În 2006, autorii studiului, publicat joi, au descoperit că lacurile cu apă în stare lichidă ocupă suprafețe vaste în anumite locuri sub Antarctica.
În 2008-2009, ei au organizat o expediție și cu ajutorul unor instrumente geofizice au putut să obțină imagini tridimensionale ale lanțului muntos Gamburtsev. Ei au putut în același timp să obțină imagini detaliate ale straturilor de gheață care acoperă acești munți și ale pânzei freatice subglaciale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane