Cuptorul cu microunde și-a câștigat pe parcursul anilor un loc de cinste în bucătăriile din toată lumea. Chiar dacă întrebuințarea sa principală este încălzitul sau gătitul semipreparatelor, se pare că acesta poate fi folosit și la alte sarcini.
Primul cuptor cu microunde a fost inventat de inginerul american Percy Spencer și a apărut pe piață în urmă cu șase decenii. Încă de atunci invenția a devenit o ustensilă nelipsită din bucătăriile tuturor, revoluționând felul în care mâncarea poate fi gătită. Deși principala sa menire este aceea de a simplifica încălzitul produselor culinare, se pare că un cuptor cu microunde poate avea mai multe întrebuințări în casă, notează tabloidul britanic Daily Mail.
Coloratul hainelor poate fi făcut cu ajutorul cuptorului cu microunde. Procedura este una destul de simplă. Un pachet de colorant diluat într-un recipient de 200 de ml. de apă rece peste care se mai adaugă încă 400 de ml. este baza în care se pot colora aproximativ 225 de grame de material. Conținutul de colorant cu apă trebuie pus apoi în cuptorul cu microunde timp de patru minute la putere maximă. Materialul folosit trebuie spălat în apă rece și lăsat să se usuce la soare.
Gătitul porumbului poate fi de asemenea o operațiune dusă la bun sfârșit cu cuptorul cu microunde. Porumbul trebuie înfășurat într-un prosop de hârtie udat și lăsat apoi la cuptorul cu microunde timp de cinci minute. Porumbul se scoate apoi din prosop și se servește cu unt și sare. Înlăturarea gumei de mestecat de pe haine a fost întotdeauna o sarcină destul de grea. Cu toate acestea, cuptorul cu microunde poate fi folosit pentru a scoate guma din orice articol vestimentar. Porțiunea care are gumă pe ea trebuie umezită cu oțet, apoi haina trebuie pusă în cuptorul cu microunde și lăsat la încălzit. Guma se va înlătura foarte ușor de pe articolele vestimentare. Ceara epilatoare folosită de către persoanele de sex feminin poate fi topită foarte ușor la cuptorul cu microunde. Recipientul în care se află aceasta trebuie încălzit timp de zece secunde în cuptorul setat la putere de 80%. Sterilizarea borcanelor sau a bureților de bucătărie este o altă activitate care poate fi făcută folosind cuptorul cu microunde. Borcanele trebuie umplute cu foarte puțină apă și încălzite în cuptor pentru aproximativ două minute, sau până la momentul în care apa din borcane începe să fiarbă. Aceeași procedură trebuie făcută și cu bureții, însă aceștia trebuie îmbibați în apă curată și lăsați tot timp de două minute în cuptor. Deși poate părea ciudat, spălatul ciorapilor poate fi făcut în interiorul unui cuptor cu microunde. Șosetele trebuie puse într-un recipient cu apă și detergent și lăsate timp de zece minute pe puterea maximă a cuptorului.
Ca și măsuri de siguranță este indicat ca în cuptorul cu microunde să nu introduceți materiale din fier și să nu lăsați copiii să aibă acces la el.
Mediafax