Home Life Învață să gătești sănătos la grătar

Învață să gătești sănătos la grătar

DISTRIBUIŢI

Vara este anotimpul care te duce cu gândul la un grătar, cu prietenii,într-un cadru cu iarbă verde. Însă, într-o astfel de situație, poți fi mai neglijent vizavi de ce mănânci și cât de sănătos este ceea ce consumi.
Fitbie, citat de ziare.com, îți dă câteva sfaturi de care ar fi indicat să ții cont, pentru a mânca sănătos și atunci când faci grătar.

1. Fii precaut la perpelirea cărnii

Un lucru foarte important de știut în această privință este că dacă gătești la o temperatură ridicată carnea la grătar (pui, porc, vită, pește) se pot produce substanțe carcinogene numite amine heterociclice. În urma cercetărilor făcute până acum, s-a constatat că acestea sunt legate de cancer pancreatic, colorectal, de stomac, de plămâni, la sân și la vezica urinară.
Limitează expunerea la acești compuși prin protejarea cărnii de contactul direct cu flăcările, prin întoarcerea frecventă a bucăților de friptură, prin scurgerea sucurilor de la acestea și prin îndepărtarea porțiunilor arse sau înnegrite înainte de a consuma friptura.
De asemenea, unii specialiști recomandă încălzirea cărnii la cuptorul cu microunde timp de două minute, înainte de a o pune pe grătar, pentru a reduce expunerea la temperaturi ridicate.

2. Condimentează carnea

Frecarea cărnii cu diverse condimente sau marinarea ei nu numai că îi oferă o savoare deosebită, dar poate și să reducă producerea acelor compuși cancerigeni. Conform studiilor, alimente bogate în antioxidanți, precum rozmarin, ghimbir, usturoi, șofran, prune uscate, cireșe, mere sau vin roșu, adăugate cărnurilor, fie prin frecare, fie prin marinare, reduc formarea aminelor heterocicilice. Evită însă sosurile din comerț.

3. Alege înlocuitori pentru carne

Cei care sunt deschiși la a consuma soia pot încerca să înlocuiască bucățile de carne cu produse din această plantă, care se pot găti la grătar, cum ar fi burgerul vegetarian.
Aminele heterociclice se formează atunci când acizii grași și creatina din carne interacționează cu căldura, astfel că produsele vegetariene sunt sigure. În plus, un burger vegetarian are de regulă mai puține grăsimi saturate și mai multe fibre decât unul din carne de vită.

4. Evită carnea procesată

Hotdogul este un produs clasic, dar ar fi bine să te gândești de două ori înainte de a-ți face unul (sau a cumpăra unul). Și asta deoarece, potrivit Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, fiecare sută de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 42%.
În plus, consumarea a 50 de grame de carne procesată zilnic (un hotdog are cam 45 de grame) crește riscul de a face boli de inimă cu 42% și pe cel de diabet cu 19%. Și asta deoarece carnea procesată conține nu numai cantități mari de sare și grăsimi saturate, ci și nitrați – aditivi adăugați pentru a oferi un plus de aromă și culoare.

5. Îndepărtează porțiunile cu grăsime

Alege carne cât mai slabă, iar dacă aceasta are și bucăți de grăsime, îndepărtează-le. De asemenea, nu consuma pielea de la carnea de pui – vei evita 40 de calorii și 5 grame de grăsime la o porție de aproximativ 115 grame.

6. Consumă și legume la grătar

Atunci când gătești carne la grătar ai grijă să perpelești și câteva legume, care sunt bogate în compuși ce luptă împotriva cancerului. Ceapa, ardeiul, ciupercile, vinetele, dovleceii, roșiile cherry, prazul sunt toate bune pentru grătar (le poți combina sub formă de frigărui).

7. Alte sfaturi pentru a mânca sănătos când faci un grătar (și nu numai)

Evită să mănânci pâine albă și folosește în schimb una din cereale integrale – are cam același număr de calorii, dar mai multe fibre și vitamine.
De asemenea, ferește-te de maioneză atunci când o vrei pe post de sos și optează în loc pentru muștar sau ketchup. Iar bucățile făcute pe grătar care rămân neconsumate combină-le într-o salată pentru a doua zi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.