Home Life Istanbul – capitală culturală europeană, ocazie de reafirmare a rădăcinilor europene pentru...

Istanbul – capitală culturală europeană, ocazie de reafirmare a rădăcinilor europene pentru Turcia

DISTRIBUIŢI

Istanbulul a deschis seria evenimentelor pregătite pentru 2010, când are statut de capitală culturală europeană, dobândirea acestui titlu fiind o ocazie pentru Turcia de a-și reafirma rădăcinile europene, relatează AFP.
Desemnat de Uniunea Europeană capitală culturală în 2010 încă din 2006, Istanbul este primul oraș turc cu acest statut și speră să atragă până la 10 milioane de vizitatori, cu cele 170 de evenimente pe care municipalitatea le va desfășura în acest an. Fostă capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin și a Imperiului Otoman, Istanbulul a avut anul trecut 7,5 milioane de turiști.
Însă atribuirea statutului de capitală culturală europeană în 2010 – alături de Pecs (Ungaria) și Essen (Germania) – are și o dimensiune politică pentru Turcia, care, în 2005, a început procesul de aderare la Uniunea Europeană, respins de țări membre precum Franța și Germania, este de părere Cengiz Aktar, specialist în relații Turcia – UE la Universitatea Bahcesehir din Istanbul.
„Există, evident, o legătură între acest titlu (de capitală europeană) și procesul european de aderare a Turciei, măcar posibilitatea de a arăta Turcia Europei și Europa Turciei“, mai spune analistul, care a fost unul dintre cei care au inițiat candidatura Istanbulului la statutul de capitală culturală europeană.
Sâmbătă, în orașul de pe malul Bosforului vor avea loc numeroase concerte, manifestări stradale și focuri de artificii. Mai multe muzee vor fi deschise până la miezul nopții.
Circa 5.000 de invitați sunt așteptați la o recepție în prezența președintelui turc Abdullah Gül și a premierului Recep Tayyip Erdogan. La acest eveniment urmează să fie reprezentate la nivel ministerial în jur de 20 de țări, potrivit organizatorilor.
Fondat de împăratul roman Constantin în anul 330, cu numele de Constantinopol, Istanbulul, în prezent o aglomerare urbană, de 14 milioane de locuitori, ce se întinde pe zeci de kilometri în jurul strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia, se dorește a fi o punte între culturi. Agenția „Istanbul-2010“, care se ocupă de programul capitalei culturale, are circa 520 de proiecte, dintre care două treimi sunt dedicate punerii în valoare a patrimoniului istoric și o treime, manifestărilor artistice, potrivit secretarului general al agenției, Yilmaz Kurt.
Printre evenimentele ce urmează să aibă loc se numără deschiderea, în luna iulie, a „Muzeului inocenței“, conceput de laureatul premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk, expoziția „De la Bizanț la Istanbul“ (septembrie-noiembrie), prezentată deja la Paris, Festivalul european de teatru universitar (mai) sau concertul U2, programat în septembrie.
Programul „Capitală culturală europeană“ a fost inițiat de Consiliul de Miniștri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei și de a celebra contribuția orașelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, circa 40 de orașe au deținut acest titlu.  În 2009, Vilnius a avut statutul de capitală culturală europeană, alături de orașul austriac Linz, iar în 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărțit de Sibiu și Luxemburg.
În 2011, acest titlu va fi deținut de Turku (Finlanda) și Tallin (Estonia), orașele Guimaraes (Portugalia) și Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene în 2012, iar Marsilia (Franța) și Kosice (Slovacia) vor beneficia de același statut în 2013. Umea, un mic oraș universitar din nordul îndepărtat al Suediei, a fost desemnat capitală culturală europeană a anului 2014, devenind astfel cea mai nordică localitate europeană care câștigă acest titlu, pe care îl va împărți cu Riga.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.