Unul dintre cele mai apreciate instrumente muzicale este saxofonul. Prezența sa pe liniile melodice stârnește admirație, iar saxofonul a influențat considerabil istoria muzicii jazz.
Totul a pornit de la visul lui Adolphe Sax de a inventa un instrument muzical în secolul al XIX-lea. Belgianul începuse studiile muzicale în 1828 la Royal School of Music din Bruxelles și era pasionat de invenția unor noi instrumente, mai ales a celor în care se suflă.
Așa se face că în 1841, la Expoziția Industrială de la Bruxelles, Adolphe Sax a prezentat saxofonul. El i-a impresionat pe cei din Orchestra Armatei Franceze și s-a mutat astfel la Paris pentru a dezvolta noi versiuni ale saxofonului. În perioada petrecută la Paris, Adolphe Sax l-a cunoscut pe Hector Berlioz, un compozitor francez care a rămas fascinat de acest instrument. Astfel, el a decis ca unul dintre concertele sale să fie interpretat în totalitate la saxofon.
Nu totul a fost însă lapte și miere pentru Adolphe. În perioada petrecută la Paris, venirea sa în oraș nu a fost privită cu ochi buni de concurenți. Aceștia se simțeau amenințați de noul instrument și i-au furat schițele, i-au dat foc fabricii și au încercat chiar să îl ucidă. Astfel, instrumentul său nu a avut succesul comercial scontat cât timp Adolphe Sax a trăit.
Între 1843 și 1860 au fost vândute aproximativ 20 de mii de instrumente. Totuși, în 1866, după ce brevetul lui Sax s-a încheiat, alți producători au început să dezvolte propriile instrumente. Sax a murit în 1894, cu puțin înainte ca saxofonul să devină unul dintre cele mai cunoscute instrumente.
Saxofonul a schimbat era jazz-ului
Saxofonul a început să fie folosit în muzica jazz după 1920, mai întâi de un muzician din New Orleans pe nume Sidney Bechet. El a creat astfel sunetul iconic care a devenit practic o semnătură a muzicii jazz.
Astfel, în anii următori au fost dezvoltate noi versiuni ale instrumentului, iar artiști celebri s-au consacrat datorită lui. Spre exemplu, Charlie Parker este considerat adesea cel mai mare saxofonist al tuturor timpurilor. Iar Sonny Rollins a cucerit lumea cu improvizațiile sale făcute la saxofon, fiind un nume de referință din istoria acestui instrument. Mai mult, numele lui Stan Getz este creatorul uneia dintre cele mai apreciate melodii – Girl from Ipanema.
Așa se face că muzica jazz a început să fie tot mai populară și răspândită în toată lumea, inclusiv în filme și jocuri. Printre filmele care au pe coloana sonoră muzică jazz se află Bird (1988), Chico & Rita (2010), Miles Ahead (2015) și The Cotton Club (1984). Mai mult, saxofonul a devenit un instrument atât de cunoscut încât a devenit un simbol și în jocurile de slot din cazinouri. Astfel alaturi de jocuri precum poker, blackjack sau ruleta Netbet, poti juca si un joc de pacanele inspirat din atmosfera anilor `20. Este vorba despre New Year’s Bonanza, un joc dezvoltat de Playtech, pe care utilizatorii îl pot încerca în cazinourile online. Acțiunea din joc se petrece în New York-ul anilor 1920, care impresiona prin eleganță, iar muzica jazz la saxofon era la mare căutare.
Saxofonul este îndrăgit de multă lume, este o adevărată plăcere să-l asculți, iar pentru unii a devenit un stil de viață și o pasiune. Oameni cunoscuți din istorie au luat lecții pentru a scoate sunete minunate. Puțini știu că inclusiv Ray Charles a cântat la saxofon, dar o surpriză și mai mare poate fi pasiunea fostului președinte american Bill Clinton pentru acest instrument. El a cântat inclusiv în public la saxofon. Actrița Jennifer Gartner și fostul baschetbalist Vince Carter știu și ei să cânte la saxofon.