O echipă de cercetători japonezi și columbieni a dezvoltat un tip de iarbă care reduce emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de folosirea fertilizanților sintetici pentru agricultură, relatează vineri EFE preluat de Agerpres.
Acest proiect este o dovadă a colaborării în favoarea mediului a Japoniei și Columbiei, 'țări care în materie de agricultură fac pași importanți pentru a reduce emisiile de CO2', a explicat pentru agenția spaniolă de presă ambasadorul Columbiei în Japonia, Patricia Cárdenas.
Echipa, finanțată de guvernele nipon și columbian, a descoperit că brachiaria, iarbă originară din Africa și care crește în America Latină, eliberează din rădăcini substanțe care reduc emisiile de oxid de nitrogen, gaz dăunător pentru ecosistem.
Majoritatea fertilizanților sintetici utilizați în prezent se transformă în acid nitric când intră în contact cu pământul și parte din acest element chimic se transformă în oxid de nitrogen.
De aceea, principala calitate a acestui tip de iarbă este aceea că previne ca anumiți compuși chimici din fertilizanții sintetici să emită gaze cu efect de seră, după cum au explicat, pentru agenția Kyodo, membri ai echipei de cercetători.
Oamenii de știință au început deja să planteze acest tip de iarbă în unele zone din America de Sud.
Acest proiect face parte din politica guvernului nipon privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 3,8% în raport cu 2005, la orizontul anului 2020, după cum a anunțat executivul japonez la sfârșitul lunii octombrie.
Pe de altă parte, cercetătorii niponi și columbieni colaborează la mai multe proiecte științifice, printre care cel referitor la o nouă specie de orez rezistent la secetă.
Geo Ioanid