Liderii sovietici erau dispuși să riște viața cosmonautului Iuri Gagarin în urmă cu 50 de ani, încercând să îi depășească pe americani cu orice preț și să obțină întâietatea în cursa pentru cucerirea spațiului, potrivit unor documente desecretizate recent la Moscova, informează spiegel.de.
Aceste documente prezintă o serie de defecțiuni tehnice care s-au produs cu ocazia primului zbor al unui om în spațiu, realizat de Iuri Gagarin pe 12 aprilie 1961. Cosmonautul rus aproape că nu a reușit să deschidă valva sistemului de alimentare cu oxigen atașată de costumul său spațial.
În ziua lansării a dominat o stare de mare neliniște pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, de unde a avut loc lansarea. Cu două zile înainte de lansarea de pe 12 aprilie 1961, inginerii ruși au descoperit că greutatea combinată a costumului de cosmonaut, a scaunului acestuia și a lui Gagarin însuși depășea cu 14 kilograme limita admisă. Specialiștii sovietici au îndepărtat în mare grabă câteva echipamente electronice, inclusiv doi senzori de presiune și temperatură. Din această cauză s-a produs un scurtcircuit, iar tehnicienii ruși au avut nevoie de o noapte întreagă pentru a remedia acea defecțiune.
Aceste documente desecretizate au dezvăluit nu doar o serie întreagă de probleme tehnice, ci și disponibilitatea liderilor sovietici de a risca viața lui Gagarin cu scopul de a învinge cu orice preț Statele Unite în cursa pentru cucerirea spațiului. Cosmonautul Iuri Baturin a putut să vadă recent aceste documente la Moscova.
Pentru a câștiga timp, programul sovietic spațial adopta soluții rapide și simple, care nu sunt însă întotdeauna optime din punct de vedere tehnic. De exemplu, liderii sovietici au decis în deplină cunoștință de cauză să nu înzestreze capsula spațială Vostok cu sisteme de siguranță în cazul producerii unui incendiu sau în cazul în care lansarea era ratată.
Anumite secțiuni din sistemul de control au cedat la 156 de secunde după lansarea rachetei Soyuz, iar motoarele s-au oprit 15 secunde prea târziu. La puțin timp după aceea, Gagarin a raportat centrului de control că un creion pe care îl folosea pentru a-și ține jurnalul de bord a ieșit din suportul său și a început să plutească prin capsulă, într-o zonă a acesteia în care cosmonautul rus nu putea să ajungă. „Am luat jurnalul de bord și l-am pus în buzunar, din moment ce oricum nu mai e de folos“, a spus Gagarin de pe orbită.
După 110 minute, Gagarin a aterizat la o distanță de 33 de kilometri de orașul Engels de pe fluviul Volga – la aproximativ 600 de kilometri de locul unde trebuia să aterizeze. De atunci, sovieticii nu au inventat încă un mecanism care să asigure o aterizare sigură și confortabilă a cosmonauților, aceștia fiind nevoiți să se catapulteze din capsulele spațiale cu ajutorul unor parașute, la o altitudine de 7.000 de metri deasupra Terrei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane