Orașul incaș Machu Picchu a fost plasat sub „înalta supraveghere“ a UNESCO, care a renunțat însă la clasarea renumitului sit din Peru în categoria „Patrimoniu mondial în pericol“, au anunțat reprezentanții acestei organizații, citați de AFP.
„Machu Picchu nu va fi înscris pe lista Patrimoniului mondial în pericol“, dar „va fi plasat sub înaltă supraveghere“, au indicat surse din Comitetul Patrimoniului mondial, întrunit la Paris începând din 19 iunie, pentru a trece în revistă starea siturilor de pe această listă.
Fortăreața incașă, descoperită în urmă cu un secol la o altitudine de 2.400 de metri în departamentul Cuzco, din sud-estul statului Peru, este expusă în fața „unui exces de vizitatori“ și este amenințată de „construirea unui drum în apropiere“, au subliniat aceleași surse. O „lungă dezbatere“ a avut loc în sânul Comitetului UNESCO, alcătuit din reprezentanții a 21 de state membre, pentru a examina natura acestor pericole, însă „nu a fost obținută o majoritate“ pentru înscrierea pe lista siturilor de patrimoniu aflate în pericol.
Autoritățile peruane trebuie să prezinte anul viitor „un raport despre starea de conservare“ a sitului Machu Picchu, considerat cel mai uimitor ansamblu arhitectural de pe vremea imperiului incaș, construit în perioada de apogeu a acestei civilizații, între secolele al XV-lea și al XVI-lea.
Exploratorul american Hiram Bingham a descoperit, în 1911, complexul arheologic Machu Picchu, considerat în prezent una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne. Însă peruanul Agustin Lizarraga a fost considerat mult timp primul explorator care a descoperit Machu Picchu, în 1902. Orașul incaș se întinde pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați, pe culmea unui munte în apropierea orașului Cuzco.
Cu circa 2.200 de vizitatori pe zi, Machu Picchu este unul dintre cele mai vizitate situri din America latină. Până pe 29 iunie, Comitetul UNESCO va trece în revistă starea de conservare a 169 de situri incluse în Patrimoniul mondial, dintre care 34 au fost declarate în pericol.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane