Merele pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât băuturile carbogazoase, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici. „Nu este vorba numai de ceea ce mâncăm, ci și de cum mâncăm“, a declarat David Bartlett, de la Institutul de stomatologie din cadrul King's College din Londra, coordonator al noului studiu, care mai indică faptul că vinul și berea blondă sunt la fel de dăunătoare pentru smalțul dinților.
În același timp, ceapa murată și grapefruitul, care sunt consumate mai rar, nu au același efect dăunător asupra smalțului dinților, scrie dailymail.co.uk.
„Doctorii au dreptate să recomande consumul de mere, dar, dacă le mănânci lent, nivelul ridicat de acizi din fructe poate afecta smalțul dinților. Băuturile asociate cel mai frecvent cu erodarea, mai ales cola, nu au prezentat un risc crescut“, a mai spus acesta.
Rezultatele acestui studiu vin în sprijinul ideii că sfaturile în materie de dietă ar trebui să aibă în vedere, mai degrabă, conținuturile ridicate de acizi decât cele mai comune băuturi carbogazoase.
Pentru noul studiu – la care au participat peste 1.000 de persoane, cu vârste între 18 și 30 de ani -, cercetătorii au analizat posibile legături dintre smalțul dinților (stratul de 2 milimetri care acoperă dinții și dentina, principala structură de susținere a dintelui situată sub smalț) și dieta alimentară.
Astfel, persoanele care mănâncă regulat mere prezintă cu 3,7 ori mai multe probabilități de a suferi distrugeri ale dentinei, în timp ce consumatorii de băuturi carbogazoase nu se confruntă cu riscuri suplimentare.
Sucul de fructe crește de patru ori riscul de distrugere a smalțului de lângă gingii, iar berea blondă, care este acidă, crește de trei ori riscul de distrugere a dentinei.
Unele mere conțin echivalentul a până la patru lingurițe de zahăr, fapt care contribuie la creșterea nivelului de aciditate în gură.
Medicul Glenys Jones, nutriționist la Medical Research Council, a spus: „Fructele pot fi acide și evident că au un anumit conținut de zahăr, dar nu aș descuraja pe nimeni care consumă fructe sau sucuri de fructe“.
O sugestie ar fi ca merele să fie consumate cu lapte sau brânză, pentru că ambele conțin calciu, care neutralizează acizii. O altă soluție ar fi apa băută după consumul de fructe. Totodată, sucurile de fructe pot fi băute cu paiul, pentru a proteja dinții. Potrivit specialiștilor, spălarea dinților înainte de consumul de alimente acide poate fi o soluție, pentru că ajută la crearea unei bariere între hrană și dinți.
Mediafax