Misterul manuscriselor de la Marea Moartă ar putea fi elucidat după recenta decodare a unui text de pe un pocal, descoperirea unor tunele din Ierusalim, dar și alte descoperiri arheologice.
Noile indicii arată că manuscrisele de la Marea Moartă, unele dintre cele mai vechi documente biblice, ar fi fost scrise de mai multe grupuri de evrei și ascunse în timpul războiului, putând fi chiar „comoara Ierusalimului“, relatează National Geographic, citat de ziare.com.
Manuscrisele au fost descoperite în urmă cu peste 60 de ani în peșterile de lângă Qumran. Specialiștii cred că niște evrei din secta essenă care au ocupat regiunea în primele secole înainte și după Hristos au fost autorii textelor.
„Evreii au scris textele, dar s-ar putea să nu fi fost doar un singur grup. Ar fi putut fi diverse grupuri de evrei“, susține Robert Cargill, arheolog. Lawrence Schiffman, profesor de studii iudaice la Universitatea din New York, crede că problema va fi amplu dezbătută în societatea academică.
Inițial, arheologii au presupus că textele au fost scrise de evreii din regiune, însă ulterior s-a constatat că scenele de conviețuire descrise în documente nu corespundeau vestigiilor arheologice descoperite în Qumran, susține Cargill, de la Universitatea din California.
Un alt specialist, Yuval Peleg, crede că artefactele descoperite acolo arată că zona Qumran a servit ca producătoare de ceramică, iar așa-zisele băi găsite acolo erau zone de unde se extrăgea lutul. Pe muntele Sion, arheologii au descoperit recent și un pocal vechi de două mii de ani, pe care scria: „Doamne, am revenit“, într-un limbaj similar cu cel al textelor din manuscrise.
Manuscrisele de la Marea Moartă, autorizate de Ierusalim?
Cargill crede acum că liderii spirituali ai Ierusalimului au autorizat cel puțin o parte din manuscrisele de la Marea Moartă, în condițiile în care preoții utilizau texte criptice pentru a ascunde anumite texte de restul populației.
Astfel, evreii esseni ar fi fost preoți care s-au autoexilat, după ce regii și-au asumat rolul de preoți. Acest grup rebel de preoți s-ar fi refugiat în Qumran pentru a-l venera pe Dumnezeu așa cum doreau și acolo ar fi scris textele, unele dintre ele fiind mutate pentru a fi păstrate în siguranță.
Arheologii au mai descoperit, sub Ierusalim, rămășițele unui sistem de canalizare, iar înăuntru, monede și ceramică din perioada asediului romanilor asupra cetății. Cercetările arată că sistemul de canalizare ar fi fost folosit ca rută de evacuare de către evrei, care ar fi luat cu ei și manuscrise prețioase. În plus, sistemul de canalizare ducea către Valea Kidron, aflată la scurtă distanță de Qumran.
O analiză riguroasă a vaselor în care au fost găsite manuscrisele a mai oferit un indiciu cu privire la originea acestora. Testele efectuate la Universitatea din Ierusalim arată că doar 50% din ceramica utilizată la depozitarea manuscriselor era realizată din lut care provenea din regiunea Qumran.
Chiar dacă nu toți specialiștii sunt de acord cu ipoteza că manuscrisele ar fi fost scrise de mai multe secte, Cargill susține că este dificil de explicat diversitatea ideologică prezentă în aceste manuscrise și că, indiferent cine le-ar fi scris, autorii le considerau scripturi și s-au asigurat că vor fi păstrate.