Cancerul este o categorie de afecțiuni caracterizate printr-o diviziune necontrolată a celulelor care pot invada inclusiv țesuturile din organism. Pentru că este una dintre cele mai răspândite afecțiuni, numai în Europa 3,2 milioane de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și miturile care sunt legate de această afecțiune sunt din ce în ce mai numeroase.
About.com a alcătuit un top al celor mai ciudate mituri despre cancer, ele fiind simple ipoteze care nu au niciun fundament științific, potrivit ziare.com. Medicul este cel mai bun remediu pentru îndepărtarea oricăror presupuneri și mituri legate de cancer, iar sfatul său este cel mai util dacă te confrunți cu una dintre aceste ipoteze.
Rujul și cancerul
Rujul de buze poate produce cancer din cauza compoziției sale chimice. Este unul dintre miturile pe care specialiștii americani l-au demontat, demonstrând că produsul nu are în componența sa niciun ingredient periculos pentru sănătatea femeii.
Cei care au răspândit acest zvon sunt de părere că plumbul conținut de rujul de buze este periculos pentru sănătatea femeii, iar în timp poate provoca apariția cancerului. Specialiștii au spus că rujul într-adevăr conține și plumb, dar în cantități foarte mici, care nu afectează starea sănătății în niciun fel.
Deodorant și piercing
Un alt mit este legat de folosirea zilnică a deodorantului, despre care se spune că poate produce cancer la sân. În realitate, specialiștii americani au spus că nu există niciun studiu științific care să dovedească influența nocivă a deodorantului asupra sănătății, deci produsul este sigur din acest punct de vedere.
Piercingul poate produce tumori. Este un alt mit ciudat despre producerea cancerului, pe care specialiștii l-au demontat. Ei cred că riscul major al acestor accesorii este acela de producere a infecțiilor. Tocmai de aceea, dacă vrei să ai un piercing, apelează numai la persoane specializate, iar monitorizarea medicală este absolut necesară chiar și după câteva săptămâni de la intervenție, pentru evitarea posibilelor infecții.
Un alt mit este acela că bărbații nu sunt predispuși riscului de a avea cancer la sân. Specialiștii sunt de părere că sunt foarte rare aceste cazuri, dar ele pot apărea.
Nu există leac universal
Potrivit studiilor realizate de către specialiștii americani, multe persoane (30% din populația țării) cred că remediul cancerului există, dar marii producători de medicamente nu vor să dezvăluie acest lucru din rațiuni economice. Specialiștii au spus că nu există încă un medicament complet eficient împotriva cancerului.
Contribuțiile online pentru persoanele afectate de cancer nu sunt decât un mit, au avertizat medicii americani, care atrag atenția asupra acestor speculații. Astfel, numeroasele e-mailuri prin care utilizatorii de Internet sunt rugați să le trimită și altor prieteni pentru a sprijini lupta împotriva cancerului nu sunt decât simple mituri.