Nu se recomandă ca atunci când urmezi un tratament pe bază de antibiotic să consumi alcool, pentru că interacțiunea celor două tipuri de substanțe poate dăuna grav sănătății.
Cercetătorii americani spun însă că doar anumite clase de antibiotic se încadrează în această regulă și, contrar opiniei generale, nu sunt singurele medicamente care interacționează într-un mod nefavorabil cu alcoolul.
Explicația constă în modul de digerare al antibioticului. Astfel, combinarea alcoolului cu acest tip de tratament, dar și cu alte medicamente, influențează de fapt rata de eliminare a lui din organism sau ritmul în care este dizolvat. Acest lucru poate avea drept repercusiuni grave răni interne, care pot fi fatale chiar, informează site-ul steadyhealth.com, citat de ziare.com.
Potrivit statisticilor medicilor americani, 25% din urgențele medicale sunt complicații survenite în urma combinării alcoolului cu medicația. Astfel, substanța activă a medicamentelor nu mai este asimilată când se consumă alcool. Pe termen lung, dacă se stopează consumul de alcool, chiar și după câteva săptămâni el încă mai există în organism și interacționează cu orice tratament medicamentos.
Mai mult, combinarea alcoolului cu antibioticul activează enzime care pot transforma substanța activă într-una toxică, având influență directă asupra ficatului și a altor organe interne.
Simptomele acestei nerespectări a recomandărilor medicilor sunt amețelile, voma, convulsiile, crampele abdominale, palpitațiile, migrenele și îmbujorarea rapidă. Pentru că alcoolul influențează direct activitatea ficatului și a sistemului imunitar și nervos, combinațiile de acest tip sunt însoțite de stări de nervozitate, chiar agresivitate.
Specialiștii americani sunt de părere însă că doar câteva clase de antibiotic interacționează în acest fel cu alcoolul. Dacă păstrezi un tratament pe bază de metronidazol, trebuie să știi că alcoolul este complet contraindicat. Simptomele nerespectării acestei recomandări sunt roșeață bruscă în obraji, amețeală, stare de vomă și palpitații.
Un alt antibiotic a cărui asociere cu consumul de alcool este complet contraindicată este tinidazolul. Reacțiile intoxicării sau combinării cu alcool sunt similare metronidazolului. Alte antibiotice de evitat în combinație cu alcoolul sunt furazolidonul și griseofulvinul.
Trebuie să știi că nu numai antibioticele interacționează în acest fel cu alcoolul. Anestezicul, anticoagulantele, antidepresivele, medicamentele pentru tratarea diabetului, antihistaminicele (disponibile fără rețetă medicală) sau tratamentul împotriva bolilor cardiovasculare, toate interacționează într-un mod nefavorabil cu alcoolul.
Deci, părerea că doar atunci când urmezi un tratament cu antibiotic, oricare ar fi el, trebuie să stopezi consumul de alcool este un simplu mit. Pierderea numărului de pahare consumate poate fi nocivă în cazul mai multor tipuri de tratament, iar principalul efect este grava deteriorare a ficatului și, în unele cazuri, acest lucru poate fi fatal.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane