Oamenii de știință au identificat cu ajutorul razelor X complexa reacție chimică responsabilă de degradarea nuanțelor de galben din câteva tablouri pictate de Vincent Van Gogh și de alți artiști de la sfârșitul secolului al XIX-lea, potrivit unui studiu publicat în revista „Analytical Chemistry“.
Potrivit AFP, degradarea treptată a nuanței de galben cromat este deja un fenomen cunoscut, însă procesul chimic care stă la baza fenomenului nu putea fi explicat.
Razele ultraviolete ar fi în mare parte responsabile de această degradare a culorii, afirmă savanții de la Centrul de cercetare și restaurare a muzeelor din Franța, Universitatea Tehnologică Delf și Muzeul Van Gogh din Olanda, Universitatea Perugia (Italia) și Universitatea din Anvers (Belgia), autorii acestui studiu.
Pentru a identifica reacția chimică din stratul foarte fin de vopsea, savanții au folosit un dispozitiv cu raze X pus la dispoziție de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble (Franța).
„Fasciculul nostru de raze X este de 100 de ori mai fin decât un fir de păr uman și poate evidenția procese chimice complexe ce au loc pe suprafețe minuscule, deschizând astfel calea către un nou univers de descoperiri pentru istoricii de artă și experții în conservare“, a declarat Marine Cotte, cercetătoare în cadrul ERSF și colaboratoare a Muzeului Luvru din Paris.
Cercetătorii au astfel posibilitatea de a analiza atât stratul de vopsea alterat, cât și stratul de sub acesta, care este încă „sănătos“.
Folosirea unor culori vii de către Van Gogh a fost posibilă grație apariției pe piață a unor noi pigmenți industriali, printre care se află și galbenul cromat. Închiderea treptată a acestei nuanțe, variabilă în funcție de tablou, este asociată cu nivelul de oxidare al cromului. „La început, pigmentul era sub formă de cromat, deci foarte oxidat, însă în zonele alterate, acest nivel s-a redus, devenind mai puțin oxidat“, a explicat Marine Cotte. Cercetătorii au descoperit că o reducere a cantității de crom (inversul unei reacții de oxidare) explică într-adevăr acest proces. Lumina – în special razele ultraviolete – este parțial responsabilă de această modificare chimică.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane