Mușchi din Antarctica au revenit la viață după o hibernare de 1.500 de ani sub gheață, stabilind astfel un nou record pentru organismele vegetale, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință britanici, publicat luni în Statele Unite.
Înainte de această descoperire, precedentul record a constat într-o regenerare a unor organisme vegetale congelate ce a fost reușită după 20 de ani. Doar bacteriile au putut să fie readuse la viață după un astfel de interval de timp.
"Acei mușchi se aflau într-o stare de congelare foarte îndelungată" și "durata lor de supraviețuire este mult mai mare decât tot ce am văzut până acum", a explicat Peter Convey de la British Antarctic Survey, principalul autor al studiului, publicat în revista Current Biology.
Descoperirea are o importanță deosebită pentru ecosistemele antarctice și pentru climă, a subliniat același cercetător, întrucât mușchii sunt principalii producători tereștri de biomasă în regiunile polare din nordul și sudul planetei. În Antarctica, în special, mușchii stochează carbonul.
Aceste vegetale reprezintă veritabile arhive ale condițiilor climatice din trecut și permit, din acest motiv, reconstituirea istoricului ce vizează schimbările climei de-a lungul timpului. Cei mai vechi mușchi studiați până în prezent, în Australia, datează din urmă cu 5.000 – 6.000 de ani.
Mușchii care au făcut obiectul acestui studiu datează din urmă cu aproape 2.000 de ani.
La începutul analizei, cercetătorii nu erau siguri dacă mușchii înghețați timp de mai mult de 10 sau 20 de ani pot să rămână viabili.
Ei au fost foarte surprinși să constate că mușchii vechi de peste 1.500 de ani au început foarte ușor să crească din nou.
Aceiași cercetători au plasat mușchii aparent fără viață într-un mediu în care condițiile de temperatură și de luminozitate erau propice unei creșteri normale și au constatat că noi muguri au început să crească din rădăcinile studiate.
Descoperirea i-a determinat pe oamenii de știință să afirme că ar putea fi posibil ca acești mușchi să supraviețuiască perioade chiar și mai îndelungate în stare de hibernare.
"Există în mod clar un potențial de supraviețuire mult mai îndelungat pentru acești mușchi. El dezvăluie un nou mecanism de supraviețuire și un refugiu pentru aceste organisme vegetale, elemente majore ale biodiversității terestre polare", au spus autorii studiului.
"Studiul nostru deschide posibilitatea ca și alte forme forme de viață, mai evoluate, să poată să supraviețuiască și ele pe perioade chiar mai lungi, în permafrost sau în gheață", a spus profesorul Convey, adăugând că "acest fapt ar reprezenta un salt mare în raport cu descoperirea recentă".
Mediafax