Muzica, limba sufletului, este la fel de veche ca și omenirea. Acesta nu este un secret, întrucât oamenii iubesc muzica. Gusturile și pretenții muzicale diferă de la o persoană la alta, aproape toată lumea are un anumit tip de muzică. Terapeuții au legat muzica de sănătatea și bunăstarea noastră. Un studiu recent a concluzionat că ascultarea muzicii are efecte pozitive asupra sănătății persoanelor de toate vârstele.
Beneficiile terapeutice ale muzicii sunt cunoascute încă din vremuri străvechi prin practicarea de ritualuri. Muzica, ca instrument de vindecare a fost recunoscută și în scrierile lui Pitagora, Platon și Aristotel. Ei cred că ea poate aduce influențe fizice, emoționale, cognitive și la îmbunătățirea calității vieții.
Câteva din beneficiile pentru sănătate ale muzicii explicate în detaliu:
1. Scade durerea: Muzica are capacitatea de a reduce durerea prin eliberare de endorfine care acționează ca analgezice naturale. Acest fapt poate distrage atenția de la durere, de asemenea, prin instituirea unei stări de relaxare. Un studiu publicat în Journal of Advanced Nursing, explică faptul că ascultarea de muzică în fiecare zi poate reduce durerea cronică, până la 21%. Deasemenea, studiul a constatat că muzica, îi face pe oameni să simtă că pot controla mai bine durerea, au o depresie redusă, și îi face să se simtă mai puțin lezați de starea lor.
2. Reduce stresul: Stresul a fost asociat cu multe boli, inclusiv cu multe boli mentale, care par să apară doar la persoanele cu stres ridicat. Într-un studiu, subiecții au ascultat o jumătate de oră de muzică liniștitoare de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Studiul a demonstrat o reducere semnificativ mai mare în nivelurile de stres și de anxietate la pacienți.
3. Beneficii cardiovasculare: Muzica liniștitoare, de asemenea, ajută la reducerea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. O presiune arterială mai mică reduce riscul de apariție a problemelor de sănătate cât și a accidentelor vasculare cerebrale de-a lungul timpului. Într-un studiu efectuat de cercetătorii italieni, aceștia au descoperit că persoanele cu hipertensiune arterială ușoară (tensiune arterială ridicată), care au ascultat muzică clasică, celtă sau Indiană (raga), pentru numai 30 de minute pe zi timp de o lună au avut reduceri semnificative a tensiunii arteriale. Muzica bună ajută la calmarea celulelor și țesuturilor care alcătuiesc plămânii, reduce respirația pacientului și duce la un ritm cardiac normal.
4. Stimularea celulelor creierului: Cercetarea a arătat că muzica cu un ritm puternic, poate stimula undele cerebrale și rezonează, în sincronizare cu tempo-ul, aducând o mai mare concentrare și vigilență. Pe de altă parte, ascultatul muzicii clasice liniștitoare îmbunătățește capacitatea de concentrare pentru mai mult timp și promovează stare de calm, de meditație. Muzica aduce un sentiment de bunăstare și de creativitate, o schimbare care durează mult timp după ce muzica a încetat să mai fie ascultată.
5. Stimulează performanța: Muzica distrage atenția de la exerciții repetitive, iar sentimentul de oboseală, epuizare și plictiseală este ocolit. Muzica poate acționa, de asemenea, ca un stimulent care poate crește performanța dumneavoastră. Respirația și ritmul cardiac este crescut, prin muzica pe care vă pot ajuta să vă intensificați antrenamentul. Potrivit unui studiu din 2005, a asculta muzică în timpul unui exercițiu pentru slăbire sau în timpul unei ședințe de fitness a fost un factor „impulsionat“, participanții fiind mult mai predispuși la efort îndelungat.
6. Promovarea unui somn profund: Muzica ne permite să mergem la culcare, ne asigură că vom obține ceea ce avem nevoie pentru un somn odihnitor, pune organismul într-o stare bună de sănătate și elimină efectele de stres, depresie și anxietate.
7. Creșterea optimismului: depresia duce la slăbiciune, dureri de cap, confuzie, și pierderea concentrării. Muzica poate fi, de asemenea, utilizată pentru a obține o stare de spirit pozitivă. Muzica bună se referă la amintiri, la momentele fericite sau bune. De asemenea, crește stima și încrederea.
8. Induce stări de bine la persoanele diagnosticate cu cancer: Cercetări sugerează că muzica poate oferi o serie de beneficii pentru persoanele cu cancer. Aceasta reduce anxietatea la pacienții tratați cu radioterapie, și facilitează stările de greață și vărsături, asociate cu dozele mari de chimioterapie.
9. Ajutor pentru a socializa: Muzica este un mod minunat de a întâlni oameni care împărtășesc aceeași pasiune. Aceasta vă ajută să cunoșteți oameni noi, să socializați și vă va da un sentiment de apartenență.
10. Ajută la sănătate spirituală: Există o legătură unică între muzică și spiritualitate. Pentru anumite persoane, anumite tipuri de melodii îi face să se simtă mai aproape de Dumnezeu.
Parmac Iulian