Nivelul sonor al înregistrărilor muzicale moderne a fost în continuă creștere în ultimii 50 de ani, potrivit unui studiu apărut joi în revista Scientific Reports, care indică și o omogenizare progresivă.
Analiza realizată pe calculator de Joan Serra din Consiliul național de cercetări spaniol a vizat aproape o jumătate de milion de cântece înregistrate între 1955 și 2010, plecând de la o bază de date numită „Million Song Datatest“, relatează AFP. Ea a inclus o mare diversitate de genuri muzicale (rock, pop, hip-hop, metal și electronică).
„Am arătat că nivelul sonor global al înregistrărilor muzicale a crescut constant de-a lungul anilor“, a afirmat Joan Serra într-un schimb de e-mailuri cu AFP, confirmând ceea ce simt mulți părinți… Cercetătorii precizează că analiza a vizat valoarea intrinsecă a volumului înregistrărilor și nu volumul de ascultare. Ei au mai constatat că diversitatea acordurilor și a melodiilor „a scăzut constant în ultimii 50 de ani“. Studiul mai indică și o sărăcire a „paletei de timbre muzicale“, lucru care conferă, potrivit muzicienilor, culoarea unui cântec. Din observațiile făcute în cadrul studiului, Joan Serra obține o „rețetă“ pentru modernizarea unui cântec vechi: folosirea celor mai frecvente schimbări de acorduri, a evoluției instrumentelor și înregistrarea la un nivel sonor mai puternic.
Lucian Parmac