Cercetători americani de la NASA au decis să creeze o tehnologie cu ajutorul căreia o navă spațială să poată depăși viteza luminii și să transpună în realitate nava imaginară Enterprise din celebrul serial de televiziune Star Trek, relatează miercuri canalul de televiziune Russia Today.
Conform Agerpres la Johnson Space Center (Nasa), cercetătorii încearcă să dovedească faptul că este posibil de a călători mai repede decât viteza luminii. Fizicianul și inginerul Harold G. White (43 de ani) consideră că este posibil să fie încălcate regulile de timp și spațiu, formulate de Albert Einstein, atunci când a postulat că este imposibil ca viteza luminii să fie depășită.
El se bazează pe teoriile fizicianului mexican Miguel Alcubierre, care a teoretizat în 1994 depășirea limitei de viteză galactice a lui Einstein, ceea ce, în opinia sa, este posibil în cazul în care oamenii de știință vor descoperi modalitatea de a controla densitatea spațiului.
În momentul de față, White și echipa sa încearcă să distorsioneze traiectoria fotonului pentru a afla dacă este posibil să-l împingă spre o viteză mai mare decât cea a luminii.
'Spațiul cosmic se distorsionează încă din momentul Big Bang-ului acum 13,7 miliarde de ani și mai știm că în perioadele timpurii ale Universului exista fenomenul extensiilor explozive, când două puncte se îndepărtau unul de altul cu o viteză foarte mare', mai spune fizicianul american.
Crearea unei nave reale după modelul USS Enterprise este posibilă, în opinia sa, doar că într-un viitor mai îndepărtat, iar proiectul său trebuie să deschidă posibilitatea pentru călătorii spațiale pe distanțe foarte lungi. Potrivit acestuia, timpul spre alte sisteme stelare poate fi redus de la zeci de mii de ani la săptămâni sau luni.
Colegii lui White consideră ideile acestuia 'puțin nebunești pentru vremurile noastre', dar recunosc că proiectul are nevoie de timp. Astfel, fizicianul Richard Obousy, de la Icarus Interstellar, a declarat: „Avem tendința de a supraestima ceea ce putem face într-o perioadă scurtă de timp, dar de cele mai multe ori subestimăm capacitățile noastre pe termen lung“.
Geo Ioanid
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane