Jesse Owens a fost filmat de naziști în 3D, cu o cameră stereoscopică, în timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin din 1936, unde renumitul atlet de culoare american a cucerit patru medalii de aur, informează variety.com.
Performanța atletului american a făcut senzație în lumea întreagă în acele vremuri, însă i-a supărat teribil de mult pe liderii naziști, care susțineau principiile doctrinei ariene.
Joseph Goebbels, ministrul propagandei publice în timpul regimului lui Adolf Hitler, spunea, în jurnalul său, că acele victorii obținute de Jesse Owens reprezintă „o rușine“ pentru rasa caucaziană.
Cineastul australian Philippe Mora, care a declarat la începutul acestui an că naziștii din timpul celui de-al treilea Reich au utilizat tehnologia 3D în filmele propagandistice de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, a descoperit o serie de dovezi care confirmă faptul că o cameră stereoscopică sofisticată a fost utilizată pentru a înregistra performanțele atleților, în timp ce aceștia treceau linia de sosire, în cadrul probelor atletice desfășurate pe stadionul olimpic din Berlin.
Un sistem de două camere identice Zeiss Ikon, declanșate de pistolul care dădea startul în cursele de pe stadion, filma aceste curse de pe un turn înalt. Cele două camere au fost concepute pentru a înregistra cu acuratețe performanța fiecărui atlet și pentru a-i departaja pe învingători cu ajutorul unor fotografii la linia de sosire.
Potrivit unui raport din acea vreme, întocmit de Gottfried Philipp, membru în echipa care a conceput acest sistem video pentru compania Braunschweig U. Technology, acele fotografii erau developate în cel mult șapte minute și arătate apoi arbitrilor, care le examinau cu atenție.
Jesse Owens a câștigat la Berlin patru medalii de aur, impunându-se în patru probe: 100 metri plat, 200 metri plat, săritura în lungime și ștafeta de 4×100 metri. Performanța sa a fost egalată după multe decenii de celebrul Carl Lewis, care s-a impus în aceleași probe la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din anul 1984.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane