Istoricul Neagu Djuvara a recunoscut duminică, la Târgul Gaudeamus, că s-a înșelat în privința datei celebrei bătălii de la Rovine a viteazului voievod valah Mircea cel Bătrân.
„Când un bătrân istoric află la bătrânețe că a scris ceva greșit, trebuie să aibă curajul să nu facă pe prostul și să se încăpățâneze, cum sunt câțiva istorici care vor morțiș să spună că nu s-au înșelat. M-am înșelat! Nu din vina mea, mă rog“, a spus Djuvara la sesiunea de autografe dedicată ediției a treia, revăzută și adăugită, a lucrării „Mircea cel Mare (zis cel Bătrân) și luptele sale cu turcii“, apărută anul acesta la Humanitas Junior.
Aplaudat de sutele de cititori care așteptau un autograf, istoricul a menționat că a reparat în această ediție eroarea istorică a fixării datei victoriei de la Rovine, stabilită de zeci de ani la 10 octombrie 1394, recunoscând contribuțiile unui grup de istorici români care, folosind o serie de izvoare sârbești și athonite, au concluzionat că adevărata dată este 17 mai 1395.
Aceasta reiese, potrivit lui Djuvara, din „dovezi bisericești“. Într-o mănăstire de la Constantinopol s-a găsit o cerere de parastas a fiicei lui Constantin Dragas, voievod sârb, mort, împreună cu vestitul erou sârb Marko Kraljevici, vasal al turcilor, în bătălia de la Rovine, nu în octombrie, ci mai târziu, în mai.
„Acești scriitori care au rescos chestiunea aceasta la lumină au spus niște adevăruri“, a recunoscut istoricul, precizând însă că, „din păcate, ei fac parte dintre acei istorici români care strică cu o mână ceea ce fac cu alta“.
Neagu Djuvara consideră că lucrarea amintită, „foarte greoaie, greu de citit“, este „atât de lăudăroasă, cu cuvinte care depășesc adevărul, încât, mai cu seamă pentru străini, ea nu mai este valabilă“.
„Ca să spui, de pildă, că bătălia de la Rovine este cea mai mare victorie dusă de creștini împotriva turcilor… Nu este adevărat“, a comentat istoricul.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane