Home Life Nivelul de stres al brokerilor poate accentua crizele pe piețele financiare

Nivelul de stres al brokerilor poate accentua crizele pe piețele financiare

DISTRIBUIŢI

Piețele financiare ar putea fi mai vulnerabile în fața nivelului de stres cu care se confruntă brokerii decât se credea inițial, conform unui nou studiu care a ajuns la concluzia că un nivel mai ridicat la hormonului de stres, cortizol, poate induce aversiunea față de risc, informează Reuters.
Potrivit Agerpres, concluziile acestui studiu, care infirmă premisa că apetitul pentru risc al brokerilor rămâne constant, indiferent dacă acțiunile tranzacționate urcă sau coboară, sugerează că stresul îi face pe brokeri să fie mai precauți, chiar și în perioade în care este nevoie de riscuri asumate pentru a preveni prăbușirea piețelor. În studiul realizat asupra brokerilor londonezi și asupra efectelor cortizolului asupra comportamentului, o echipă de cercetătorii coordonată de Dr. John Coates — un fost broker care a lucrat pentru Goldman Sachs și Deutsche Bank și care s-a reprofilat în domeniul neurologiei — a ajuns la concluzia că această tendință naturală, organică spre prudență poate reprezenta "o cauză subapreciată a instabilității piețelor".
Coates a precizat și că această concluzie ne poate modifica modul în care înțelegem riscul — pentru că până în prezent modelele financiare și economice s-au bazat în mare parte pe premisa că riscul asumat de brokeri este constant de-a lungul ciclului de tranzacții.
"Orice broker știe că organismul lui este purtat ca într-un montagne russe de evoluția tranzacțiilor pe diferitele piețe. Ceea ce nu știam înainte de acest studiu este că aceste modificări fiziologice — nivelul de stres sub-clinic pe care-l percepem foarte puțin — ne modifică de fapt abilitatea de a ne asuma riscuri", a explicat John Coates, care în prezent este cercetător la Universitatea Cambridge.
"Este destul de înspăimântător să te gândești că nimeni din lumea tranzacțiilor financiare — nici brokerii, nici managerii de risc, nici bancherii — nu știe de aceste modificări subtile în apetitul pentru risc", a mai adăugat el.

Geo Ioanid

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.