Home Life Noi surse de hrană

Noi surse de hrană

DISTRIBUIŢI

Nicio plantă nu poate rezolva de una singură foametea în lume. Pretutindeni în lume, există, însă, plante care pot ajuta la îmbunătățirea nutriției, utilizarea lor pe scară largă putånd duce și la o creștere economică semnificativă a acelor regiuni unde sunt cultivate.
Dintr-o asemenea varietate se disting cinci astfel de plante:
1. Portocala maimuțelor (foto), asemănătoare merelor ca formă, se găsește în Africa, fiind atåt de apreciată de fermieri încåt atunci cånd aceștia defrișează terenul pentru noi culturi, nu se ating de acești copaci. Culoarea nu e chiar tradiționalul oranj, fructul putånd fi și maro sau galben. Aceste fructe au un parfum specific și sunt foarte bogate în vitaminele B și C. În mod tradițional se consumă proaspăte, dar pot fi preparate sub formă de gemuri, sucuri sau chiar vin. Fructul reprezintă o sursă majoră indigenă pentru populațiile din Africa, fiind un înlocuitor important al culturilor tradiționale (graminee), în special în perioada de secetă. Are avantajul că poate crește oriunde, în plus ajutånd foarte mult la combaterea eroziunii și deșertificării solului. Lemnul acestor pomi poate fi folosit ca sursă de foc, la fabricarea uneltelor sau la construcții.
2. Copacul Ackee este specific zonei tropicale de vest a Africii. Este cultivat pentru că poate fi folosit pentru o varietate de lucruri: din fructele necoapte se fabrică săpun; lemnul lui nu este atacat de termite; semințele sunt otrăvitoare dar un extract din ele este folositor contra paraziților; uleiul fabricat din frunze poate fi utilizat în combaterea acneii. Fructele lui au o textură cremoasă. Se consumă de regulă cu produse din carne, ca garnitură. Au o valoare nutritivă ridicată, fiind bogate în acizi grași și proteine, potasiu, fier și vitamina C. Coaja și semințele sunt însă toxice.
3. Cafeaua sălbatică etiopiană este cea mai apreciată în lume. Crește în mod natural în zonele muntoase din sudul Etiopiei, dar nu este exploatată pe scară largă. De curånd, organizații ne-guvernamentale au inițiat acțiuni care se speră să ducă la creșterea producției și calității, astfel încåt să poată fi comercializată sub o marcă proprie și să poată aduce prosperitate populației locale.
4. Tsamma este un fruct care crește în deșertul Kalahari. Asemenea cactușilor nord-americani, poate stoca imense cantități de apă. Varietățile dulce se consumă în stare nativă, la fel ca pepenele. Sortimentele amărui, mai tari, se coc. Tradițional se folosesc ca și sursă de apă în perioadele secetoase. Fiind specifice deșertului, aceste fructe sunt foarte rezistente la secetă, aspect neîntålnit la pepenii obișnuiți, de aceea se încearcă încrucișarea genetică cu speciile comerciale.
5. Safou este și el specific pădurilor tropicale din Africa de vest și centrală. Este cunoscut drept fructul de unt pentru pulpa bogată în ulei. Se consumă proaspăt sau gătit. În acest din urmă caz, prin coacere sau fierbere rapidă în apă sărată, pulpa se separă de coajă și semințe si capătă un aspect untos. Amestecat cu porumb, reprezintă un aliment de bază, în special în Nigeria. Organizațiile internaționale de alimentație promovează cultivarea acestei plante împreună cu plantele tehnice tradiționale (în special porumb) dar și pentru biomasă.

Dan Preda

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.